Eigen bijdrage verpleeghuis in 2023: berekenen & voorkomen

eigen-bijdrage-verpleeghuis-spaargeld

Als u of uw naaste naar een verpleeghuis gaat verhuizen komt er veel op u af. Er zijn allerlei praktische zaken die geregeld moeten worden. U vraagt zich wellicht ook af wat de financiële gevolgen zijn van een opname in een verpleeghuis. Hieronder beantwoorden wij een aantal prangende vragen over de eigen bijdrage voor een verpleeghuis:

 • Raak ik al mijn spaargeld kwijt bij opname in een verpleeghuis?
  • Moet ik mijn spaargeld of huis opeten als ik naar een verpleeghuis verhuis?
 • Maximaal eigen vermogen voor verpleeghuis in 2023
 • Kosten verpleeghuis
 • Eigen bijdrage verpleeghuis berekenen
  • Wat is de minimale eigen bijdrage zelfs al heb ik weinig spaargeld?
  • Wat is de maximale eigen bijdrage als ik veel spaargeld heb?
 • 3 Tips om eigen bijdrage verpleeghuis te voorkomen
 • Waar vind ik een verpleeghuis wat bij mijn spaargeld/budget past?

Raak ik al mijn spaargeld kwijt bij opname in een verpleeghuis?

Denkt u erover om in een verzorgingshuis of verpleeghuis te gaan wonen? En vraagt u zich af of u dan eerst al uw eigen spaargeld moet opmaken? Het antwoord daarop is kort gezegd; Nee, u raakt niet al uw spaargeld kwijt. Maar wellicht wel een deel ervan.

U zal namelijk een eigen bijdrage moeten betalen. Hoeveel die eigen bijdrage is hangt onder andere af van hoeveel spaargeld u heeft. Hoe meer spaargeld u heeft, hoe hoger uw eigen bijdrage zal zijn. De hardnekkige mythe dat u eerst al uw eigen spaargeld moet aanwenden voordat de overheid bijdraagt aan uw zorgkosten doet al meer dan 20 jaar de ronde. Hoe komt dat?

Spaargeld of huis opeten bij opname in verpleeghuis voor 1996

Tot 1995 moesten senioren die in een verzorgingshuis of verpleeghuis gingen wonen wél eerst hun spaargeld “opeten” voordat de overheid ging betalen. Dit werd bepaald door de Wet op de Bejaardenoorden (WBO). Daarin stond dat als iemand meer dan een bepaald bedrag aan spaargeld had, die persoon eerst zijn/haar eigen spaargeld moest gebruiken. Deze regeling is in 1996 afgeschaft. Toch zijn nog steeds veel mensen (begrijpelijk) bang dat ze al hun spaargeld moeten opeten. Hoe zit het dan wel in elkaar?

Maximaal eigen vermogen voor verpleeghuis in 2023

Hoeveel spaargeld u heeft bepaalt mede hoe hoog uw eigen bijdrage zal zijn als u naar een (particulier) verpleeghuis verhuist. Het CAK kijkt naar een aantal verschillende factoren bij het bepalen van uw eigen bijdrage. Uw spaargeld (eigen vermogen) is daar één van. Andere factoren die een rol spelen in het bepalen van de hoogte van uw eigen bijdrage zijn uw inkomen, uw leeftijd, de samenstelling van uw huishouden en voor wat voor vorm van zorg u kiest. Meer uitleg over al deze factoren die de eigen bijdrage bepalen vindt u hier.

Voor een alleenstaande geldt in 2023 een maximum van €31.340 aan eigen vermogen. Voor mensen die een partner hebben is dat €62.680. Dit vermogen telt het CAK niet mee bij de bepaling van de eigen bijdrage. Het vermogen boven het toetsbedrag telt wel mee voor de eigen bijdrage. Het CAK telt 4% hiervan op bij het inkomen.

3.900

Den Bosch

De Boschstede

3.900

Utrecht

De Lindeborg

3.995

Deventer

Villa Molenenk

3.625
4.995
4.750

Hilversum

Koetshuys Erica

3.950

Huizen

Slingerbosch

3.990

Kosten verpleeghuis

In principe betaalt iedereen die in een verpleeghuis gaat wonen de eerste 4 maanden een zogenaamde lage eigen bijdrage. De lage eigen bijdrage in 2023 is minimaal €184 per maand en maximaal €966. Na de eerste 4 maanden gaat iedereen in principe de hoge eigen bijdrage betalen. De hoge eigen bijdrage kan oplopen tot €2652,40 per maand in 2023. Wilt u weten in welke gevallen u na 4 maanden nog steeds een lage eigen bijdrage blijft betalen of zelfs helemaal geen eigen bijdrage hoeft te betalen? Lees dan mijn blog over het verschil tussen de lage en hoge eigen bijdrage.

De theorie is simpel, senioren met weinig spaargeld betalen een lagere eigen bijdrage dan mensen met veel spaargeld (als alle andere factoren gelijk zijn). Wat betekent dit in de praktijk? Hoeveel is weinig spaargeld volgens de overheid en hoeveel is veel spaargeld? Lees hieronder hoeveel u minimaal per maand gaat betalen en hoeveel maximaal. In dit blog kunt u in detail lezen hoe de berekening van uw eigen bijdrage door het CAK in zijn werk gaat. In 4 stappen leggen we u uit hoe u zelf uw eigen bijdrage kunt berekenen. Inclusief duidelijke rekenvoorbeelden!

eigen-bijdrage-verpleeghuis

Eigen bijdrage verpleeghuis berekenen

Minimale eigen bijdrage verpleeghuis bij relatief weinig spaargeld in 2023

Als u alleenstaand bent, weinig inkomen heeft (zoals een AOW-uitkering van €1353,11/maand) en niet meer dan €31.340 spaargeld heeft dan betaalt u de minimale lage eigen bijdrage van €184 per maand in de eerste 4 maanden van uw verblijf in het verpleeghuis. Na de eerste 4 maanden betaalt u, bij een jaarinkomen van €15.000 en een vermogen van €20.000 een hoge eigen bijdrage van €702,06 per maand.

Na de eerste 4 maanden bent u dus meer dan de helft van uw AOW-uitkering kwijt aan de eigen bijdrage. Het idee van de politiek is dat een zeer groot gedeelte van uw vaste kosten verdwijnen zodra u naar een verpleeghuis verhuist. De kosten voor uw huisvesting, eten en drinken en zorgkosten worden overgenomen door het verpleeghuis. Uw spaargeld blijft theoretisch ongemoeid. Of dat in uw specifieke geval ook zo is, is nog maar de vraag. Er zijn genoeg voorbeelden van senioren die toch hun spaargeld moeten aanspreken omdat ze met het resterende AOW bedrag niet uitkomen met kleding, hobby’s of eventuele kosten van een eigen huis.

Maximale eigen bijdrage verpleeghuis bij veel spaargeld in 2023

In het geval dat u alleenstaand bent, weinig inkomen heeft (zoals een AOW uitkering) en meer dan ~€700.000 aan spaargeld heeft zult u een lage eigen bijdrage van €333,72 betalen gedurende de eerste 4 maanden van uw opname in het verpleeghuis. Dit is een stuk lager dan de maximale lage eigen bijdrage van €966 (2023 bedrag) per maand. Dit komt omdat we uitgaan van iemand met slechts een AOW-uitkering. Heeft u meer inkomen dan loopt het bedrag van de lage eigen bijdrage verder op.

Na de eerste 4 maanden gaat u de maximale hoge eigen bijdrage van €2652,40 (2023 bedrag) per maand betalen. Het maakt dan dus niet meer uit of u 7 ton heeft aan spaargeld of 7 miljoen. In het voorbeeld van een bejaarde met alleen een AOW-inkomen betekent dit dat hij/zij elke maand meer dan €1000 op zijn/haar spaargeld zal moeten interen. Heeft u echter naast uw AOW-uitkering nog meer inkomen uit bijvoorbeeld een pensioenfonds dan hoeft u minder van uw spaargeld op te eten.

PGB

Tip: Voor senioren met flink wat spaargeld kan het financieel (erg) aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een particulier verpleeghuis (zorgvilla) in plaats van voor een regulier verpleeghuis. Met een Persoonsgebonden Budget (PGB) kunt u zelf zorg inkopen. Verblijfskosten en zorgkosten worden dan gescheiden. U koopt de zorg in met uw PGB en betaalt zelf de verblijfskosten van uw verblijf in de zorgvilla. Mensen met een PGB betalen blijven na 4 maanden een lage eigen bijdrage betalen. In plaats van €2652,40 betaalt u dan “nog maar” maximaal €966 per maand. Daarnaast huurt u als het ware een appartement in een zorgvilla. De verblijfskosten voor een zorgvilla liggen tussen de €700-€5000 per maand, reken gemiddeld op €1500-€3500 per maand. Het geld dat u bespaart op uw eigen bijdrage kunt u gebruiken om een appartement te huren in een zorgvilla. Een zorgvilla hoeft dus niet (veel) duurder uit te pakken dan een regulier bejaardenhuis. Lees hier meer over het verschil in kosten tussen particuliere en reguliere verpleeghuizen.

3 Tips om eigen bijdrage verpleeghuis te voorkomen

Ook al hoeft u dus niet bang te zijn dat u al uw spaargeld moet opeten als u naar een (particulier) verpleeghuis gaat, u zult wellicht nog steeds een aanzienlijke eigen bijdrage moeten betalen. Er zijn een aantal dingen die u zou kunnen doen om uw eigen bijdrage te verminderen. Denk daarbij aan:

 1. het aanpassen van uw testament zodat het kindsdeel al aan de kinderen wordt gegeven op moment van overlijden van de eerste partner in plaats van bij de langstlevende partner
 2. schenken op papier per notariële akte
 3. omzetten van box 3 vermogen naar box 1 door bijvoorbeeld de verkoop van uw eigen woning

Hoe u dat kunt doen en of dat altijd slim is kunt u lezen in dit artikel met 7 concrete tips om de eigen bijdrage te verminderen.

Snel een geschikt verpleeghuis vinden

Bent u op zoek naar een particulier verpleeghuis dat past bij uw budget? Bekijk dan ruim 200 verschillende zorgvilla’s in heel Nederland op onze website. U kunt zoeken op o.a. prijs, locatie, zorgprofiel, ziektebeeld, levensbeschouwing, huisdierbeleid, rookbeleid, geschiktheid voor echtparen, type omgeving, aantal kamers en meer!

Meer lezen over de financiële aspecten van wonen in een (particulier) verpleeghuis?

Lees dan onze blogs over de eigen bijdrage, kosten, PGBs, spaargeld en meer!

 

 

Foto credit: Freepik

Zorgvilla Expert