Is de eigen bijdrage voor een verpleeghuis aftrekbaar van de belasting?

Eigen bijdrage verpleeghuis aftrekbaar belasting

Als u in een woonzorginstelling gaat wonen krijgt u van het CAK elke maand een rekening toegestuurd voor uw eigen bijdrage. De hoogte van uw eigen bijdrage wordt bepaald op basis van onder andere uw inkomen en uw vermogen. De eerste 6 maanden van uw verblijf in een (particulier) verpleeghuis betaalt u een maximale lage eigen bijdrage van €840 per maand. Na de eerste 6 maanden kan uw hoge eigen bijdrage oplopen tot €2332,60 per maand. Dit zijn forse bedragen die u waarschijnlijk graag zou willen aftrekken van de belasting. Mag dat ook?

Welke zorgkosten zijn aftrekbaar van de belasting?

Veel mensen vragen zich af of ze hun eigen bijdrage mogen aftrekken van hun belasting. Helaas is het antwoord daarop simpelweg “nee”. Uw eigen bijdrage is niet aftrekbaar van uw belasting. Ook uw premies voor uw basis- en aanvullende zorgverzekering zijn niet aftrekbaar. Het aftrekken van uw wettelijk verplicht eigen risico en uw vrijwillig eigen risico is ook niet toegestaan.

Wat is er dan wel aftrekbaar in uw belastingaangifte? Voorgeschreven medicijnen, steunzolen en het vervoer naar een arts/het ziekenhuis zijn onder andere wel aftrekbaar. Hieronder vindt u welke zorgkosten u wel en niet mag aftrekken.

Zorgkosten aftrekbaar belastingBron: Belastingdienst

Wat u nog meer kunt doen om uw eigen bijdrage voor uw zorgkosten te verlagen

Er zijn gelukkig wel een aantal andere dingen die u kunt doen om uw eigen bijdrage voor uw zorgkosten binnen de perken te houden. Onderstaande tips richten zich er allemaal op om uw belastbaar vermogen te verlagen:

  1. Als u voldoende geld vrij heeft kan u een schenking doen aan uw (klein)kinderen. Houd wel rekening met de maximale bedragen die u schenken voordat u schenkingsbelasting moet gaan betalen.
  2. Als uw geld vast zit in bijvoorbeeld uw huis kunt u een schenking op papier doen. Hierbij schenkt u met behulp van een notariële akte geld aan uw (klein)kinderen. U hoeft het geld echter niet meteen over te maken, de schuld wordt pas opeisbaar als u in een (particulier) verpleeghuis wordt opgenomen danwel na uw overlijden.
  3. Gebruik uw vermogen (wat wordt belast in box 3) om (een deel) van uw hypotheek af te lossen. Dit verlaagt niet alleen uw eigen vermogen maar ook uw inkomen uit uw eigenwoningforfait.

Wilt u in meer detail lezen wat u kunt doen om uw eigen vermogen te verlagen? Lees dan al mijn 8 tips voor het verminderen van uw eigen bijdrage.

Hier leest u meer over wat het kost om in een (particulier) verpleeghuis te wonen, hoe de eigen bijdrage wordt bepaald, wat het verschil is tussen de lage en hoge eigen bijdrage en hoeveel spaargeld u mag hebben als u naar een verpleeghuis verhuist.

Snel een geschikt verpleeghuis vinden

Bent u op zoek naar een particulier verpleeghuis? Bekijk dan ruim 200 verschillende zorgvilla’s in heel Nederland op onze website. U kunt zoeken op o.a. prijs, locatie, zorgprofiel, ziektebeeld, levensbeschouwing, huisdierbeleid, rookbeleid, geschiktheid voor echtparen, type omgeving, aantal kamers en meer!

Foto credit: Freepik

Zorgvilla Expert