Persoonsgebonden Budget (PGB) of Zorg in Natura (ZiN)? Wat is het verschil en wat past bij u?

Persoonsgebonden Budget PGB, Zorg in Natura

Wat is een Persoonsgebonden Budget (PGB)?

Een Persoonsgebonden Budget is een geldbedrag waarmee mensen zelf hun eigen zorg kunnen inkopen. De overheid bepaalt hoeveel geld u krijgt. U kunt echter zelf beslissen wat voor zorg u wilt ontvangen, van wie u die zorg wilt ontvangen, waar u zorg krijgt en wanneer u zorg nodig heeft. Kortom, u heeft veel keuzevrijheid om zelf te bepalen wat het beste bij u past.
Heeft u een sterke voorkeur voor een bepaalde zorgverlener? Of wilt u persé een bepaald type scootmobiel aanschaffen in plaats van het standaardmodel van de gemeente? Dat kan met een PGB! U kiest tenslotte zelf waaraan u uw zakje met geld uitgeeft.

Wat is Zorg in Natura (ZiN)?

Zorg in Natura (ZiN) is de tegenhanger van een Persoonsgebonden Budget. Als u kiest voor Zorg in Natura dan bepaalt de gemeente, uw zorgkantoor of uw zorgverzekeraar van wie u zorg ontvangt, waar u die zorg ontvangt en wanneer u zorg ontvangt. U hoeft zelf niets meer te regelen. Daarmee bent u echter ook de regie kwijt.
Bij Zorg in Natura op basis van de Wlz krijgt u te maken met het Zorgkantoor. Het Zorgkantoor koopt namens haar cliënten zorg in bij zorgverleners (zoals verpleeghuizen) in haar regio. Het Zorgkantoor zal daarbij onderhandelen over de prijs en ook afspraken maken over de kwaliteit en de hoeveelheid van de zorg die haar cliënten zullen ontvangen. Als Wlz-cliënt maakt u gebruik van deze ingekochte zorg. U hoeft zich dus niet druk te maken over het vinden van een zorgverlener of het maken van (contractueel vastgelegde) afspraken. Ook de administratie en de uitbetaling neemt het Zorgkantoor op zich. Wel zo gemakkelijk. Het enige wat u zelf nog moet doen is uw eigen bijdrage betalen.

Wat is het verschil tussen een Persoonsgebonden Budget (PGB) en Zorg in Natura (ZiN)?

Zoals u hierboven al hebt gelezen zijn er 2 grote verschillen tussen een Persoonsgebonden Budget en Zorg in Natura: veel of weinig te kiezen en veel of weinig te regelen.

Kortom, wilt u keuzevrijheid of gemak?

Als u kiest voor Zorg in Natura (ZiN) heeft u veel minder ruimte om zelf te kiezen dan als u kiest voor een Persoonsgebonden Budget. Bij een PGB bent u degene die alles uitzoekt, regelt en bepaalt, bij Zorg in Natura doet de gemeente/het zorgkantoor/uw zorgverzekeraar dat voor u.

Zuid-Holland

Villa Oranjepark

3.675
2.000

Noord-Brabant

Huize De Graef

Utrecht

Villa Pavia

4.750
2.950

Deventer

Villa Molenenk

3.625

Barendrecht

Parck Haven

2.950

Hilversum

Villa Walgaerde

3.650

Nijmegen

De Sterreschans

3.900

Baarn

Holland

3.400

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Persoonsgebonden Budget (PGB)?

Voordelen PGB

Het moge helder zijn dat een PGB een aantal duidelijke voordelen heeft:
 1. U behoudt zoveel mogelijk zelf de controle over uw leven
 2. U bepaalt zelf van wie u zorg ontvangt: Met de ene zorgverlener klikt het wellicht beter dan met de andere. Met een PGB kunt u uw persoonlijke voorkeuren vorm geven. Bij Zorg in Natura krijgt u een hulpverlener aangewezen.
 3. U bepaalt wanneer u zorg ontvangt: Een zorginstelling die aan u wordt toegewezen biedt wellicht niet de zorg die u wilt op de tijden dat u daar behoefte aan hebt.
 4. U bepaalt waar u zorg ontvangt: Hetzelfde geldt voor waar u zorg ontvangt, niet alle instellingen zullen overal zorg kunnen verlenen.
 5. Een PGB is vaak financieel gunstiger als u in een particulier verpleeghuis, ofwel zorgvilla, gaat wonen.

Nadelen PGB

Er kleven echter ook een aantal nadelen aan een Persoonsgebonden Budget:

 1. U moet zelf alles uitzoeken en regelen
 2. U moet een administratie bijhouden
 3. U bent zelf verantwoordelijk voor de financiën

Wat past het beste bij u? Een Persoonsgebonden Budget (PGB) of Zorg in Natura (ZiN)?

Zorg in Natura is een goede keuze voor u:
 • Als u geen zin heeft om zelf een zorgverlener uit te zoeken
 • Als het u niet zoveel uitmaakt welke zorgverlener u gaat helpen en in welke vorm of mate u zorg gaat ontvangen
 • Als u het vervelend vindt om ook een zakelijke relatie met uw zorgverlener te hebben (in de vorm van contracten afsluiten).
 • Als u het lastig vindt om met geld om te gaan.
 • Als u niet verantwoordelijk wil zijn voor de administratie
 • Als u niet aansprakelijk wilt zijn voor de eventuele financiële gevolgen
Doe de test van de belangenvereniging “Per Saldo” als u twijfelt of een PGB iets voor u is.
Bent u er na het lezen van dit artikel helemaal uit? Kiest u voor een PGB? Dan is de volgende stap om een Persoonsgebonden Budget aan te gaan vragen. Hoe u dat doet en bij welke instelling u moet zijn leg ik in detail uit in mijn volgende blog; “Waar vraag ik een Persoonsgebonden Budget aan?

Snel een geschikt verpleeghuis vinden

Heeft u al een Persoonsgebonden Budget toegekend gekregen? Dan kunt u nu op zoek gaan naar een zorgverlener die bij u past. Heeft u een PGB op basis van de Wlz voor langdurige en intensieve zorg? Hiermee kunt u terecht bij ruim 200 zorgvilla’s op onze website. Zij helpen u graag verder om uw PGB optimaal in te zetten. U kunt zoeken op o.a. prijs, locatie, zorgprofiel, ziektebeeld, levensbeschouwing, huisdierbeleid, rookbeleid, geschiktheid voor echtparen, type omgeving, aantal kamers en meer!
Zorgvilla Expert