Wat kost een zorgvilla in vergelijking met een reguliere zorginstelling?

Verschil kosten regulier particulier verzorgingshuis

Wat is het verschil in kosten tussen wonen in een regulier bejaardenhuis en een particulier verzorgingshuis? Is het veel duurder om in een particulier verzorgingshuis te gaan wonen? Dat hoeft niet het geval te zijn! Hieronder leest u hoe het nu precies zit met de financiering van zowel reguliere als particuliere ouderenzorg. Wie betaalt wat?

Kosten van een verblijf in een regulier bejaardenhuis

Bij een regulier verpleeghuis ontvangt u zogenaamde Zorg in Natura (ZIN). Dit betekent dat u zorg ontvangt en dat de kosten voor uw zorg rechtstreeks door de overheid aan uw zorginstelling worden betaald. U krijgt geen maandelijkse rekening voor de gemaakte zorgkosten. Het verpleeghuis ontvangt van de overheid een totaalvergoeding, waarvoor ze zowel zorg, als huisvesting en diensten (zoals maaltijden en activiteiten) aanbieden aan de bewoners.

U betaalt niet de daadwerkelijke kosten. U betaalt echter wel achteraf een vergoeding voor het wonen en de service aan de overheid terug via uw eigen bijdrage. Deze vergoeding is gebaseerd op draagkracht en kan daarom voor meer vermogende ouderen oplopen tot €2.332,60 per maand. Dat is veel geld voor zorg waar u vervolgens weinig zeggenschap over hebt. U kunt hier meer lezen over de berekening van uw eigen bijdrage.

Iedereen ontvangt in een regulier verpleeghuis de zorg die hij of zij nodig heeft. Verder hebben alle bewoners over het algemeen precies dezelfde kamer, eten ze dezelfde maaltijden en kunnen deelnemen aan dezelfde activiteiten. Het kan zomaar zijn dat uw buurman of buurvrouw een stuk lagere eigen bijdrage betaalt maar precies hetzelfde ontvangt als u.

Kosten van wonen in een zorgvilla

De meeste zorgvilla’s kosten tussen de €2000 en €5000 per maand. Er zijn echter ook goedkopere zorgvilla’s te vinden. Lees hier meer over wat een particulier verzorgingshuis kost.

Waar bestaan deze kosten uit? De kosten van een verblijf in een zorgvilla vallen uiteen in 3 gedeeltes. De woon- en servicekosten vormen samen de verblijfskosten. Daarnaast zijn er de zorgkosten. De verblijfskosten verschillen per zorgvilla en hangen af van onder andere de grootte van uw kamer, de ligging van het particuliere verzorgingshuis (Amsterdam of op het platteland van Groningen) en de aangeboden faciliteiten (inclusief kapper en manicure en veel uitjes of alleen de basis faciliteiten zoals een internetaansluiting). Als u meer wilt weten lees dan mijn blog over wat er precies onder de woon-, service- en zorgkosten valt.

In een zorgvilla valt er dus ook meer te kiezen. Wilt u graag een grote kamer of mooi uitzicht? Dat kan. U betaalt dan wel meer dan uw mede-bewoner die heeft gekozen voor een kleinere kamer.

In tegenstelling tot een regulier verzorgingshuis betaalt u in een particulier verpleeghuis een vergoeding voor uw verblijfskosten rechtstreeks aan de zorginstelling. U krijgt dus elke maand een rekening. Het bedrag is elke maand gelijk maar verschilt per bewoner.

De zorgkosten worden net als in een regulier bejaardenhuis gefinancierd door de overheid ervan uitgaande dat u de juiste zorgindicatie heeft op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz). Lees hier meer hoe u aan een Wlz-indicatie komt). U ontvangt echter geen Zorg in Natura maar een Volledig Pakket Thuis of een Persoons Gebonden Budget waarmee de zorg wordt betaald.

Daarnaast betaalt u net als in een regulier verzorgingshuis een eigen bijdrage. Voor vermogende ouderen is er echter wel een groot verschil in de hoogte van uw eigen bijdrage. In een regulier bejaardenhuis gaat u standaard na 6 maanden een hoge eigen bijdrage betalen. Als u een VPT of PGB heeft betaalt u slechts een lage eigen bijdrage. Weten wanneer u een hoge of lage eigen bijdrage betaalt, lees dan meer. De lage eigen bijdrage is maximaal €850 in 2018. De maximale hoge eigen bijdrage is €2.332,60.

1.658
2.200

Wijk bij Duurstede

De Wijkse Hof

Amsterdam

Huize Plantage

4.100

Hilversum

Ridderspoor

1.430
1.430

Overasselt

De Wende

775

Susteren

De Kompenie

680

Beetsterzwaag

Huys ter Swaach

Noord-Holland

JonkersZorg

1.100

Ruurlo

La Fontaine

Noord-Holland

Fleurâge Residences

Lochem

Huize Dahme

712

Zuid-Holland

Huis de Merwede

2.900

Gelderland

In de Luwte

1.000

Gelderland

Zorgvilla DECOR

2.950
3.750
4.800

Bosch en Duin

Villa Hoefstaete

Verschil kosten particulier en regulier verzorgingshuis

Samenvattend, in een regulier verpleeghuis betaalt u niets voor uw verblijf maar betaalt u wellicht wel de maximale hoge eigen bijdrage van €2332,60 per maand. In een zorgvilla moet u apart betalen voor uw verblijf maar blijft uw eigen bijdrage beperkt tot maximaal €850. Als de verblijfskosten in de zorgvilla maximaal €1482,60 (€2332,60-€850) zijn betaalt u dus precies evenveel.

Het kan dus zo zijn dat wonen in een zorgvilla net zo duur of slechts iets duurder blijkt te zijn dan een verblijf in een overheidszorginstelling!

Snel een geschikt verpleeghuis vinden

Bent u op zoek naar een particulier verpleeghuis? Bekijk dan ruim 200 verschillende zorgvilla’s in heel Nederland op onze website. U kunt zoeken op o.a. prijs, locatie, zorgprofiel, ziektebeeld, levensbeschouwing, huisdierbeleid, rookbeleid, geschiktheid voor echtparen, type omgeving en meer!

Zorgvilla Expert