Een dierbare dement zien worden of fysiek niet meer in staat te zien zijn om voor zichzelf te zorgen is iets wat vaak heel lastig is om te accepteren. Mede omdat het kan betekenen dat uw dierbare niet langer thuis kan blijven wonen. Heeft uw vader, moeder of partner behoefte aan intensievere zorg dan thuis kan worden geboden?
Een (particulier) verzorgingshuis of verpleeghuis in Amsterdam, kan een goede oplossing zijn. Hieronder vindt u ruim 40 particuliere én reguliere verpleeghuizen in Amsterdam per stadsdeel. U kunt eenvoudig selecteren op basis van locatie, prijs, type omgeving, kameraantal en andere criteria!
Verpleeghuis in Amsterdam: Op zoek naar een nieuw thuis
Komen uw ouders uit Amsterdam of woont u zelf in Amsterdam? Dan is het wel zo fijn als uw ouders bij u in de buurt kunnen blijven of komen wonen. Gelukkig zijn er in Amsterdam meerdere fijne (particuliere) verzorgingshuizen!
Verzorgingshuis Amsterdam per stadsdeel
Wij hebben alle verzorgingshuizen en verpleeghuizen van Amsterdam in dit handige overzicht gezet.
Verzorgingshuis Amsterdam Centrum
- Domus Valuas de Uylenburgh ligt in het hartje van de Amsterdamse Jordaan, een verzameling van zes aaneengesloten grachtenpanden aan de rustige Lauriergracht.
- De 37 woonzorgappartementen in De Uylenburgh zijn ruim opgezet (30 t/m 62 m2), en allen voorzien van een eigen woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken. Daarnaast zijn in het pand mooi verzorgde gemeenschappelijke ruimtes beschikbaar zoals het restaurant.
- Van klassieke concerten tot bewegen onder leiding van een fysiotherapeut en van geheugentraining tot een cursus bloemschikken. Er wordt menigmaal college gegeven door studenten over uiteenlopende onderwerpen. Er zijn optredens, creatieve middagen en themaweken. Erg populair zijn de wekelijkse schilder- en tekenlessen. Bewoners genieten met regelmaat van een High Tea, het liefst op een van de terrassen van de zonnige binnentuin.
- Domus Valuas het Hendrickszhuys: Het 17e -eeuwse grachtenpand waarin Het Hendrickszhuys zetelt, bevindt zich aan de Herengracht tussen de Leidsegracht en de Leidsestraat. Om de hoek van het Koningsplein en het Spui. Wie woont in de grachtengordel omringd zich door historie, cultuur en gastronomie.
- In Het Hendrickszhuys zijn 28 appartementen gerealiseerd met een oppervlakte tussen de 40 en 80 m2. De een- twee- en driekamerappartementen bieden uitzicht op de gracht of tuin. Sommige appartementen zijn zeer geschikt voor een echtpaar.
- Huize Plantage: Gelegen in de Plantagebuurt vlakbij Artis wil Huize Plantage haar bewoners een nieuw thuis bieden. Dit houdt in dat zij er met behoud van privacy in een huiselijke sfeer kunnen wonen en zorg naar wens krijgen. Huize Plantage wil voldoen aan de behoefte aan veiligheid en zorg, in een omgeving die warmte en gastvrijheid uitstraalt en een exclusief karakter heeft. De kleinschalige opzet draagt daar aan bij.
- Amstelring de Rietvinck: kleinschalig wonen bij dementie
- Amstelring de Makroon: Bij een chronische ziekte, handicap of dementie treft u in De Makroon een veilig verpleeghuis.
- Amstelring de Nieuwe Sint Jacob: In het monumentale gebouw recht tegenover Artis bevinden 36 gloednieuwe appartementen als kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie.
Verzorgingshuis Amsterdam Zuid
- Domus Valuas de Vermeer: Heeft u zorg nodig, maar wilt u wel blijven wonen in stijl? Kom dan wonen in zorgvilla De Vermeer in het Museumkwartier.
- In de zorgvilla is plek voor 16 bewoners, elk met een privé-kamer die volledig ingericht kan worden met eigen meubels. De kamers hebben allemaal een badkamer met douche en toilet. Er zijn diverse mogelijkheden voor echtparen.
- Ook in de tuin kunnen bewoners genieten van de zon en het stadsgroen. Er worden in De Vermeer dagelijks activiteiten georganiseerd. In de sfeervolle huiskamer kan men samen dineren of wat drinken.
- Claris Ferdinand Bol: In Zorgvilla Ferdinand Bol voelen mensen met geheugenproblemen zich veilig en vertrouwd. Er heerst een fijne balans tussen rust en prikkels. In de grote gemeenschappelijke ruimte met diverse overzichtelijk van elkaar afgescheiden knusse zithoekjes, de hoge openslaande deuren naar de binnentuin, de smaakvolle inrichting, geniet u van een aangename sfeer. Uw veiligheid en privacy zijn hier volledig gewaarborgd.
- Zorg vanuit het hart, een leven zoals u gewend bent.
- Amstelring Vreugdenhof: In de wijk Buitenveldert, tussen het Amstelpark en het VUmc vindt u het verpleeghuis Vreugdenhof. Bij Vreugdehof hebben de medewerkers het hart op de juiste plaats. Zoekt u een verpleeghuis waar u veilig woont, met goede verzorging? Bij Vreugdehof vindt u een luisterend oor, liefdevolle aandacht en goede medische behandeling. Een mooie verrassing is onze prachtige tuin, met vijver, pergola’s en ruim terras.
- Amstelring Noordhollandstraat: Bij beginnende dementie is een veilig gevoel belangrijk. Woont u nog thuis, maar merkt u dat dit minder goed gaat? Wonen in een kleine en huiselijke groepswoning is dan een uitstekende keus. Zo zelfstandig mogelijk blijven, uzelf kunnen zijn en volop gezelligheid: dat vindt u bij kleinschalig wonen in Noordhollandstraat.
- Vivium Torendael is een bijzondere locatie in Amsterdam Zuid, waar mensen met dementie kunnen wonen en leven zoals thuis. Een herkenbare omgeving, waarin bewoners zoveel mogelijk hun eigen keuzes kunnen blijven maken en waar de nadruk op welzijn ligt. Er wonen in totaal 130 mensen met dementie in Vivium Torendael, verdeeld over 11 kleinschalige groepswoningen (7 bewoners per woning) en 53 individuele appartementen.
- Cordaan Beth Shalom is een multifunctioneel en karakteristiek zorgcentrum met de Joodse identiteit in Amsterdam Buitenveldert. Onze bewoners krijgen naast professionele zorg ook warme persoonlijke aandacht. We zijn zorgzaam voor elkaar, en de wensen van onze cliënten staan centraal. Beth Shalom is een huis met Nesjomme!
- Cordaan Woonzorgcentrum Buitenveldert is een nieuw, modern woon- en zorgcentrum voor ouderen in een prachtige groene omgeving in Amsterdam Zuid. In de ruime, lichte appartementen kunt u aangenaam wonen, meedoen aan de sociale en culturele activiteiten en gebruik maken van alle voorzieningen.
- Cordaan Woonzorgcentrum d’Oude Raai staat in de Pijp, één van de gezelligste buurten van Amsterdam. Gelegen aan de Ferdinand Bolstraat, naast het Okurahotel en op loopafstand van de Albert Cuypmarkt en het Sarphatipark. Naast wonen in een ruim appartement kunt u meedoen aan verschillende sociale en culturele activiteiten. Daarnaast vervult d’Oude Raai een steeds belangrijker rol in de wijk.
Verzorgingshuis Amsterdam Noord
- Amstelring Het Schouw: Woont u in Amsterdam-Noord? En kunt u door de gevolgen van ouderdom, een ziekte of dementie niet meer thuis zijn? Kom dan veilig en beschermd wonen in Het Schouw. Er is altijd een zorgprofessional dichtbij. Wie verknocht is aan Amsterdam-Noord voelt zich vast snel thuis in Het Schouw. Het bruist er van de inspirerende en hedendaagse activiteiten. Er zijn ook appartementen voor echtparen. Er zijn goede banden tussen verpleeghuis Het Schouw, de huisartsen in Amsterdam-Noord, welzijnsorganisatie Doras en het Boven IJ Ziekenhuis.
- Cordaan De Die is vernoemd naar twee waters die door Amsterdam Noord stromen: De Grote Die en De Kleine Die. In De Die kunt u wonen, meedoen aan de activiteiten en gebruik maken van onze voorzieningen. Wonen in De Die betekent wonen in een veilige omgeving met hulp waar u dat nodig heeft. Ons team van betrokken, goed opgeleide mensen helpt u om uw leven in te delen zoals u wenst. Rust en privacy staan hierbij voorop.
Verzorgingshuis Amsterdam West
- Amstelring de Klinker: Houdt u van levendigheid, mensen om uw heen, activiteiten en aanspraak? Dan is De Klinker het woonzorgcentrum voor u. In Amsterdam Oud-West bij de Ten Katemarkt staat onze deur altijd open. Mooi is onze binnentuin met het ruime restaurant. Tegelijkertijd kunt u rekenen op de beste zorg.
- Amstelring de Bogt: In de wijde omgeving staat De Bogt bekend als gemoedelijk verzorgingshuis. Houdt u van een Amsterdamse sfeer, waarbij iedereen welkom is en zichzelf kan zijn? Dan is De Bogt het huis voor u. In de levendige Spaarndammerbuurt hoeft niemand zich te vervelen. En tegelijkertijd kunt u rekenen op uitstekende begeleiding, verzorging en oprechte aandacht.
- Cordaan de Gerrie Knetemannlaan ligt in Bos en Lommer. Rond de voetbalvelden van VVA/Spartaan, naast de Erasmusgracht en vlakbij de ring. In dit moderne gebouw heeft Cordaan drie etages waar ouderen met dementie in een kleine, huiselijke groep samen kunnen wonen in een herkenbare omgeving.
- Cordaan Nieuw Vredenburgh: Aan de rand van het Rembrandtpark in de Baarsjes, in een levendige, kleurrijke buurt staat woonzorgcentrum Nieuw Vredenburgh. Nieuw Vredenburgh heeft 1-kamerappartementen voor ouderen, en een speciale afdeling voor ouderen met een verstandelijke beperking. Er is ook een ruimte voor dagbesteding voor ouderen met een verstandelijke beperking.
Verzorgingshuis Amsterdam Oost
- Amstelring Willem Drees Oostpoort: Vindt u het prettig als er altijd een aardige zorgmedewerker dichtbij is? In de gezellige wijk Oostpoort ligt het nieuwe woonzorgcentrum Willem Drees met grote moderne appartementen. Als u door ouderdom of ziekte niet meer thuis kunt wonen is dit een veilig huis. Respect voor elkaar, zorgzaamheid en ‘elkaar helpen’ zijn hier heel gewoon.
- Amstelring Zorgherberg Oostpoort: Heeft u tijdelijk verblijf met zorg en hulp nodig? In de ZorgHerberg verblijft u (alleen met een indicatie) een paar dagen tot een paar weken. Maar de ZorgHerberg is er ook voor wie ongeneeslijk ziek is en de laatste fase van het leven ingaat. U vindt er een fijne, hartelijke en liefdevolle omgeving. Een fantastisch team mensen staat voor u klaar. Met goede zorg en begeleiding, in een zeer comfortabel huis.
- Cordaan De Gooyer is Amsterdam Oost in het klein. De Gooyer ligt direct aan de Dappermarkt, er hangt altijd een levendige sfeer. Mensen lopen er makkelijk binnen voor een kopje koffie, thee of een praatje. In De Gooyer vinden regelmatig activiteiten plaats, ook organiseren we vaak uitstapjes. U kunt ons ook laten weten wat u leuk vindt om te doen, dan kijken wij of we dit voor u kunnen organiseren. We hebben ruimtes waar activiteiten plaatsvinden, georganiseerd voor en door bewoners en de buurt.
- Cordaan De Kastanjehof is een klein woonzorgcentrum in de Amsterdamse Oosterparkbuurt. De Kastanjehof is een uitzonderlijk huis om twee redenen: het heeft ‘De Salon’, een dagverzorgingsproject waar elke dag sociale en culturele activiteiten worden aangeboden voor mensen van alle culturen en nationaliteiten. De andere reden die de Kastanjehof uniek maakt, is dat er ook ouderen wonen met een verstandelijke beperking. Het maakt de Kastanjehof een bruisende, kleurrijke en multiculturele plek waar iedereen zich kan thuisvoelen onder hetzelfde dak.
Verzorgingshuis Amsterdam Zuidoost
- Amstelring de Venser: Zoekt u aardige mensen om u heen, levendigheid en multiculturele gezelligheid in Amsterdam-Zuidoost? Dan is De Venser het woonzorgcentrum voor u. Hier bruist het van de activiteiten. Het is genieten in onze prachtige tuin met terras. En natuurlijk kunt u rekenen op de beste zorg en altijd hartelijke begeleiding.
- Cordaan Eben Haëzer is een modern woon-, zorg- en dienstencentrum in Amsterdam Zuidoost. Eben Haëzer biedt woonzorg en tijdelijk verblijf voor ouderen en mensen met psychiatrische problematiek. In het levendige restaurant Lokaal 219 op de begane grond zijn bewoners, buurtgenoten, familie en vrienden van harte welkom.
Verzorgingshuis Amsterdam Nieuw-West
- Amstelring Leo Polak: Zoekt u een uitstekend verpleeghuis vanwege ouderdom, een chronische ziekte, dementie, een beroerte of voor revalidatie? Maak dan kennis met het het Leo Polak in Amsterdam Nieuw-West. Het huis staat bekend om zijn professionele verpleegkundige en medische zorg.
- Amstelring Scala: Bij dementie is liefdevolle aandacht de basis voor een goede dag. U vindt deze huiselijkheid in de groepswoningen van Scala. Wilt u zichzelf kunnen zijn én genieten van gezelligheid, activiteiten en afleiding? Dan bent u bij Scala aan het goede adres.
- Amstelring Wolbrantskerkweg: Bij dementie zijn veiligheid en liefdevolle aandacht belangrijk. U vindt bij kleinschalig wonen in de Wolbrantskerkweg een beschermde en fijne woonomgeving. U zult zich er snel prettig voelen. Zoekt u bij dementie een huiselijke omgeving met leuke activiteiten en gezelligheid? Dan is een groepswoning in de Wolbrantskerkweg voor u een uitstekende keuze.
- Amstelring Jatopa: De parel van Amsterdam-West, zo wordt kleinschalig groepswonen Jatopa genoemd. Zoekt u een huis waar u zichzelf kunt zijn en waar vriendschappen ontstaan? Kom dan kijken in de prachtige groepswoningen van Jatopa. Met een chronische ziekte of handicap is Jatopa een veilig en huiselijk thuis.
- Cordaan Hof van Sloten: In een rustige buurt in Nieuw-West tegenover de hoofdingang van het MC Slotervaart staat Hof van Sloten. Hof van Sloten is een ruim gebouw, omringd door prachtige tuinen, mooie terrassen en balkons. U vindt nergens drempels en overal in huis zijn knusse zithoekjes gecreëerd.
- Cordaan Ottho Heldringstraat: Kleinschalig wonen in Nieuw-West. Aan het Staalmanplein staat een van onze kleinschalige woonlocaties, gecombineerd met huurwoningen voor ouderen. We hebben woongroepen voor ouderen met dementie, met niet aangeboren hersenletsel (NAH) en met chronische ziekten waarvoor intensieve zorg nodig is. Een van onze woongroepen is speciaal ingericht voor mensen met een islamitische achtergrond. Op de begane grond vindt u een huisartsenpraktijk, een praktijk voor fysiotherapie en een apotheek.
Niets van uw gading? Kijk dan nog verder bij particuliere verpleeghuizen in omliggende steden en provincies. Of bekijk en kies uit ruim 200+ particuliere verpleeghuizen in heel Nederland.
Ouderenzorg Amsterdam
Er zijn verschillende organisaties die meerdere zorginstellingen hebben in Amsterdam:
- Domus Valuas: 3 luxe particuliere verzorgingshuizen in Amsterdam, 31 in heel Nederland
- Claris Zorggroep: 1 particulier verzorgingshuis in Amsterdam, 7 in heel Nederland
- Amsta: 30 zorginstellingen in Amsterdam variërend van kleinschalig wonen tot verpleeghuis, begeleid wonen met 24-uurs zorg en tijdelijk verblijf.
- Evean: 18 verzorgingshuizen in heel Noord-Holland waaronder Amsterdam.
- Cordaan: 16 reguliere verpleeghuizen in Amsterdam, Diemen, Huizen en Nieuw-Vennep.
- Amstelring: 15 reguliere verpleeghuizen en verzorgingshuizen in Amsterdam
- Zonnehuisgroep Amstelland: 10 bejaardenhuizen in Amsterdam, Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel, Vinkeveen en Mijdrecht.
- Zorggroep Amsterdam: 2 verpleeghuizen met de verschillende woonvormen, revalidatiezorg en kortverblijf afdeling.
Kosten particulier verzorgingshuis in Amsterdam
Veel senioren maken zich zorgen over hoge zorgkosten. Een luxe bejaardenhuis in Amsterdam klinkt aantrekkelijk maar kan ik dat wel betalen? De meeste particuliere verzorgingshuizen vragen tussen de €1500 en €5000 per maand. Dit is een vergoeding voor de verblijfskosten zoals de huur van uw kamer, eten en drinken, internet en TV maar ook de activiteiten die er worden georganiseerd. Daarnaast betaalt u ook nog uw eigen bijdrage voor uw zorgkosten. Wilt u meer weten over de kosten van een particulier verpleeghuis of het verschil tussen de woonkosten, servicekosten en zorgkosten, lees dan mijn andere blogs.
Gek genoeg hoeft een particulier verpleeghuis niet duurder uit te pakken dan een regulier bejaardenhuis. Het ligt aan uw persoonlijke situatie of uw eigen bijdrage voor een zorgvilla hoger zal zijn dan voor een regulier verpleeghuis. Lees hier meer over het verschil in kosten tussen reguliere en particuliere verpleeghuizen.
Raak ik al mijn spaargeld kwijt als ik naar een verpleeghuis in Amsterdam verhuis?
Nee, u raakt niet al uw spaargeld kwijt. Dit idee stamt nog uit de tijd van de Wet op de Bejaardenoorden die in 1996 is afgeschaft. Tegenwoordig heeft iedereen een heffingsvrij vermogen, ofwel vermogen dat niet wordt meegeteld bij het bepalen van uw eigen bijdrage voor een verblijf in een zorgvilla in Amsterdam. Voor alleenstaanden ligt dit bedrag in 2023 op €31.340 en €62.680 voor echtparen.
Als in uw situatie de eigen bijdrage toch erg hoog uitpakt kunt u overwegen om uw eigen bijdrage te verlagen door uw vermogen te verminderen:
- Schenk geld aan uw (klein)kinderen. Dit kan alleen als u het geld zelf niet nodig hebt.
- Schenk geld op papier per notariële akte. Op deze manier houdt u het geld zelf en krijgen uw (klein)kinderen pas de beschikking over het geld na uw overlijden.
- Neem in uw testament een passage op waarin staat dat het kindsdeel van de erfenis al opeisbaar wordt als de langstlevende ouder wordt opgenomen in een verpleeghuis Amsterdam of elders.
Meer lezen over de invloed van uw spaargeld op uw eigen bijdrage of alle 8 mijn tips lezen over hoe u uw eigen bijdrage kan verminderen?
Hoe wordt mijn eigen bijdrage bepaald voor een verblijf in een verzorgingshuis in Amsterdam?
Het CAK kijkt naar verschillende factoren als uw eigen bijdrage wordt bepaald:
- Uw vermogen
- Uw inkomen
- De samenstelling van uw huishouden (bent u getrouwd of alleenstaand)
- Of u zorg draagt voor een kind
- Uw leeftijd
Wat ook belangrijk is om te weten is dat er de eerste 4 maanden een andere eigen bijdrage geldt dan na de eerste 4 maanden:
- De eerste 4 maanden van uw verblijf in een verpleeghuis in Amsterdam: lage eigen bijdrage tussen de €184 en €966 in 2023
- Na 4 maanden gaan de meeste mensen een hoge eigen bijdrage betalen: maximaal €2652,40 per maand in 2023.
In meer detail lezen hoe uw eigen bijdrage wordt bepaald of wat het verschil is tussen de lage en hoge eigen bijdrage?
Verzorgingshuis in Amsterdam: Hoe krijg ik een zorgindicatie? En dan?
Voor een verblijf in een regulier bejaardenhuis in Amsterdam heeft u een zorgindicatie nodig. Voor een verblijf in een zorgvilla in Amsterdam hoeft u niet per se een zorgindicatie te hebben. U moet er dan wel rekening mee houden dat u alle zorgkosten zelf moet financieren. Het kan echter een oplossing zijn voor mensen die wachten op een zorgindicatie besluit van het CIZ. Ook is het een uitkomst voor echtparen waarvan slechts één van beide partners intensieve zorg nodig heeft. Waar in een reguliere woonzorginstelling in Amsterdam geen plek is voor iemand zonder passende zorgindicatie, is in een zorgvilla vaak wel plaats voor zo iemand. Zo kunnen echtparen toch bij elkaar blijven!
Hoe komt u aan een zorgindicatie?
- Dien een aanvraag in bij het Centrum Indicatiestelling zorg (CIZ).
- Het CIZ besluit, op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz), of en zo ja, hoeveel zorg u nodig heeft. Op basis daarvan kent het CIZ u een zorgprofiel toe.
- Het CIZ stuurt uw zorgprofiel door naar het Zorgkantoor en het CAK.
- Het Zorgkantoor kan u vervolgens helpen om invulling te geven aan uw zorgbehoefte.
- Het CAK bepaalt hoeveel uw eigen bijdrage wordt.
- Neem contact op met het particuliere verzorgingshuis van uw keuze in Amsterdam om het totale financiële plaatje te bekijken.
In dit artikel beschrijf ik in detail hoe het proces van het krijgen van een zorgprofiel verloopt.
Tips om verhuizen naar een zorginstelling in Amsterdam makkelijker te maken
Het is nooit een pretje om te gaan verhuizen. Voor ouderen die naar een particulier verpleeghuis gaan verhuizen is het extra lastig. Vooral als er sprake is van een geheugenstoornis zoals dementie of Alzheimer. Onderstaande tips helpen om de verhuizing naar Amsterdam zo soepel mogelijk te laten verlopen:
- Wacht niet te lang met verhuizen! Veel senioren wachten te lang met verhuizen naar een verpleeghuis in Amsterdam omdat ze bang zijn voor verandering, bang zijn om de controle kwijt te raken, zich zorgen maken over het financiële plaatje, etc. Ook familieleden vinden het soms lastig om toe te geven dat het beter is als hun vader/moeder/partner naar een verpleeghuis gaat. Stel het echter niet uit! Vooral voor mensen met een geheugenstoornis is het belangrijk om te verhuizen terwijl ze nog in staat zijn nieuwe herinneringen aan te maken. Dit helpt om te wennen aan de nieuwe omgeving en kan (deels) voorkomen/uitstellen dat ze elke dag wakker worden en niet weten waar ze zijn
- Ga alvast een keer kijken in en rondom het nieuwe huis. Maak regelmatig een wandelingetje door de nieuwe omgeving.
- Probeer al, voordat uw dierbare zelf haar/zijn nieuwe kamer ziet, een paar eigen spulletjes neer te zetten zodat uw dierbare iets herkent van thuis. Het liefst op precies dezelfde manier zoals het er in het oude huis uitzag.
- Laat uw dierbare eventueel zelf één doos inpakken met haar/zijn meest dierbare spullen.