Kosten particulier verzorgingshuis: Wat kost het per maand?

kosten-particulier-verzorgingshuis

Wat kost een particulier verzorgingshuis, precies? Wellicht bent u op zoek naar een nieuwe plek om zelf te gaan wonen of zoekt u een verzorgingshuis voor uw partner of ouder(s). Een verpleeghuis vinden dat aansluit bij uw wensen is niet altijd makkelijk. Bovendien maken veel mensen zich zorgen over de mogelijke kosten. Ze vragen zich af of ze een verblijf in een particulier verzorgingshuis wel kunnen betalen.

Kosten particulier verzorgingshuis per maand in 2023

Anno 2023 liggen de prijzen gemiddeld tussen de €1.500 en €5.000 per maand en variëren per verzorgingshuis. De genoemde kosten betreffen de kosten voor het verblijf (woon- en servicekosten) en zijn exclusief de zorgkosten.

Verblijfskosten particulier verzorgingshuis

De verblijfskosten zijn een vast maandelijks bedrag en zijn niet gekoppeld aan het type of hoeveelheid zorg die u nodig heeft. De huur valt hieronder maar ook het eten, de kosten voor telefoon en internet, het onderhoud van uw appartement, etc. De verblijfskosten verschillen per particulier verzorgingshuis en zijn onder meer afhankelijk van de ligging van de zorgvilla (midden in het centrum van een grote stad of op het Groningse platteland) en de aanwezige faciliteiten. Ook binnen een zorgvilla kunnen de verblijfskosten per bewoner verschillen. Een grotere kamer is duurder dan een kleinere kamer. Ook betaalt u meer voor een beter uitzicht of voor een appartement voor een echtpaar.

Zorgkosten particulier verzorgingshuis

De zorgkosten zijn de kosten die een (particulier) verzorgingstehuis maakt voor het bieden van alle zorg die u nodig heeft. De zorgkosten zijn per persoon verschillend. Het maakt in principe niet uit in welk particulier verpleeghuis u woont. Als u heel veel zorg nodig heeft zal uw verblijf duurder uitpakken in alle verzorgingshuizen in vergelijking met iemand die relatief nog weinig zorg nodig heeft.

Als u de juiste zorgindicatie heeft op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz) worden de zorgkosten over het algemeen vergoed uit uw Persoonsgebonden Budget (PGB) of een Volledig Pakket Thuis (VPT) als u in een particulier verpleeghuis gaat wonen. De overheid betaalt dus voor de gemaakte zorgkosten.

Als u zich afvraagt hoe u aan de juiste Wlz-indicatie komt lees dan mijn artikel over hoe u een Wlz-indicatie kunt aanvragen en hoe dit proces verloopt. U moet echter wel nog rekening houden met de kosten van uw eigen bijdrage. Behalve de verblijfskosten betaalt namelijk (vrijwel) iedereen ook nog een eigen bijdrage voor de genoten zorg. Lees hier meer over hoeveel uw eigen bijdrage zal zijn.

Wilt u weten wat er precies onder verblijfskosten en zorgkosten valt? Lees dan ook mijn andere blog.

Prijzen particulier verzorgingshuis

De prijzen die u up ZorgvillaExpert.nl vindt zijn daarom de “vanaf €” prijzen voor een verblijf in de goedkoopste kamer of appartement in een bepaalde zorgvilla. Het wil niet zeggen dat deze kamer ook daadwerkelijk op dit moment beschikbaar is. Appartementen voor echtparen zijn eigenlijk altijd duurder dan de “vanaf prijs” die u op onze website ziet. Dit komt omdat appartementen voor echtparen groter zijn dan de overige kamers.

Zelf op uw gemak een zorgvilla uitzoeken op basis van uw voorkeuren zoals prijs, locatie, type omgeving, aantal kamers en meer? Dat kan! Bekijk snel ons overzicht met ruim 200 zorgvilla’s in Nederland!

Prijzen goedkope particuliere verpleeghuizen in 2023

Maandelijkse kosten tot €2499

Is een verblijf in een particulier verzorgingshuis duurder dan wonen in een regulier bejaardenhuis? Niet per definitie. Voor vermogende ouderen kan een verblijf in een regulier verpleeghuis oplopen tot bijna €2700 (€2652,40 in 2023) per maand omdat zij de maximale hoge eigen bijdrage moeten betalen. Er zijn in Nederland genoeg zorgvilla’s die net zo duur of slechts iets duurder zijn dan een verblijf in een regulier bejaardenhuis.

Deze betaalbare particuliere verzorgingshuizen kosten minder dan €2500 per maand. Sommige particuliere verzorgingshuizen zijn goedkoper vanwege de locatie waar ze zijn gevestigd (buiten de Randstad, in een landelijk gebied). Of omdat de bewoners in studio’s wonen in plaats van in ruime appartementen. Andere zorgvilla’s bieden bewust een “budgetkamer” aan om wonen in een zorgvilla ook toegankelijk te maken voor mensen met een kleine beurs. Er geldt wel een inkomenstoets voor dit soort “budgetkamers”. Het kan ook zijn dat er slechts een paar goedkope studio’s of appartementen zijn en dat het merendeel van de appartementen wel meer dan €2500 kost.

Gelderland

Zorgvilla DECOR

Gelderland

In de Luwte

1.000

Dordrecht

Buyten Haven

2.500

Middelburg

Villa Rittenborgh

1.950

Utrecht

Huize Hebe

1.950

Flevoland

Hoeve Marant

1.350
712

Vlaardingen

Oude Haven

2.500
2.000
1.500

Kosten standaard particulier verzorgingshuis per maand

Maandelijkse kosten tussen de €2500 en €3499

De meeste zorgvilla’s kosten tussen de €2500 en €3500 per maand.

2.730

Haarlem

Hildebrand

3.900
4.750

Deventer

Villa Molenenk

3.625
3.007

Warnsveld

Huis Ter Weegen

3.450
2.500
2.950
2.950
3.500

Kosten luxe zorgvilla

Maandelijkse kosten €3500 en meer

Er zijn een aantal zorgvilla’s die alleen toegankelijk zijn voor welgestelde ouderen. De prijzen beginnen bij €3500 per maand. Vrijwel alle particuliere verzorgingshuizen in deze categorie zijn gevestigd in een schitterend monumentaal pand. Wonen in een grachtenpand in Amsterdam, een statig klooster of een heus landgoed behoren tot de mogelijkheden. Ook onderscheiden deze particuliere verpleeghuizen zich door het hoge niveau van service en de geboden faciliteiten. Sommige hebben een topkok in dienst, andere organiseren een wekelijks klassiek kamerconcert.

Utrecht

Villa Pavia

4.750

Zuid-Holland

Witte Huis

4.750

Noord-Holland

Benvenuta

4.425
4.995
3.750

Nijmegen

De Sterreschans

3.900

Zuid-Holland

De Magistraat

4.390

Huizen

Slingerbosch

3.990

Rotterdam

Berghse Haven

3.600

Hilversum

Koetshuys Erica

3.950

Snel een geschikt verpleeghuis vinden

Bent u op zoek naar een particulier verpleeghuis? Bekijk dan ruim 200 verschillende zorgvilla’s in heel Nederland op onze website. U kunt zoeken op o.a. prijs, locatie, zorgprofiel, ziektebeeld, levensbeschouwing, huisdierbeleid, rookbeleid, geschiktheid voor echtparen, type omgeving en meer!

Meer informatie over de kosten van uw eigen bijdrage vindt u bij het CAK.

Zorgvilla Expert