Wat is een zorgvilla?

Particulier verzorgingshuis

Wat is een zorgvilla? De definitie die wij gebruiken is dat een zorgvilla een “particulier alternatief is voor een regulier bejaardentehuis, verzorgingstehuis of verpleeghuis.” Een nieuw thuis waar je op een waardige manier oud kan worden en in principe tot aan het moment van overlijden kan verblijven. Zorgvilla’s bieden een hoog niveau van service, klantgerichtheid en voorzieningen in vergelijking met een reguliere verzorgingstehuizen.

Lees hier meer over de verschillen tussen een regulier verpleeghuis en een zorgvilla.

Wat hebben zorgvilla’s te bieden?

In de zorgvilla huur je een kamer en maak je gebruik van de gezamenlijke ruimtes. Naast zorg, zijn ook maaltijden, schoonmaak en andere huishoudelijke activiteiten zoals kleding wassen inbegrepen. Ook andere voorzieningen zijn vaak aanwezig en soms zelfs inclusief, zoals een kapster, pedicure, manicure en fysiotherapie.

Op deze site beperken we het gebruik van de term zorgvilla tot zorgvilla’s die bestemd zijn voor ouderen en daarom vermelden wij in principe geen zorgvilla’s die zich richten op andere doelgroepen, zoals geestelijk gehandicapten of jongeren. Ook richten we ons op een langdurig verblijf van een aantal maanden tot jaren. Daarmee kijken we dus niet naar zogenaamde zorghotels (slechts bedoeld voor een kort verblijf) of hospices.

1.658
2.200

Wijk bij Duurstede

De Wijkse Hof

Amsterdam

Huize Plantage

4.100

Hilversum

Ridderspoor

1.430
1.430

Overasselt

De Wende

775

Susteren

De Kompenie

680

Beetsterzwaag

Huys ter Swaach

Noord-Holland

JonkersZorg

1.100

Ruurlo

La Fontaine

Noord-Holland

Fleurâge Residences

Lochem

Huize Dahme

712

Zuid-Holland

Huis de Merwede

2.900

Gelderland

In de Luwte

1.000

Gelderland

Zorgvilla DECOR

2.950
3.750
4.800

Bosch en Duin

Villa Hoefstaete

Zijn zorgvilla’s daadwerkelijk villa’s?

Veel zorgvilla’s zijn echt gevestigd in villa’s of vergelijkbare statige, soms zelfs monumentale panden. Je kan daarbij denken aan grachtenpanden, landhuizen, boerderijen, herenhuizen en kastelen, soms zelfs gevestigd op een eigen landgoed. In ons overzicht van meer dan 300 zorgvilla’s in heel Nederland kan je snel zien in wat voor gebouw een particulier verzorgingstehuis is gevestigd.

Voordelen zorgvilla’s

Omdat een zorgvilla’s een particulier initiatief is, zijn er minder strenge regels om een kamer of appartement te kunnen huren. Je hoeft bijvoorbeeld nog niet recht te hebben op langdurige zorg volgens de wet. Ook kan je soms als echtpaar een kamer betrekken en vaak zijn er geen of kortere wachttijden. Er zijn nog veel meer voordelen, lees ook mijn blog over 10+ voordelen van zorgvilla’s.

Nadeel zorgvilla’s

Het nadeel van particuliere verpleegtehuizen is dat omdat het een particulier initiatief is met een hogere kwaliteit aan voorzieningen, het vaak (maar lang niet altijd) een duurder alternatief is dan een regulier bejaardenhuis, verzorgingstehuis of verpleeghuis. Dit hangt ervan af hoe hoog uw eigen bijdrage is bij een verblijf in een regulier verpleeghuis. Als u veel vermogen of inkomen heeft kan een zorgvilla juist goedkoper uitpakken!

Lees meer over wat een zorgvilla kost en wat het verschil in kosten is tussen zorgvilla’s en gewone verpleeghuizen.

Een ander nadeel kan zijn dat niet alle zorgvilla’s beschikken over een multidisciplinair team. Reguliere verpleeghuizen hebben vaak een heel team met verschillende zorg disciplines zoals een arts ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, ergotherapeut, bewegingsagoog, pedicure, psycholoog, geestelijk verzorger, mondzorg etc. Sommige zorgvilla’s maken gebruiken van een “gewone” huisarts.

Wat is een zorgvilla video

Bekijk onderstaande video als je de uitleg over wat een zorgvilla nu precies is in een filmpje wil bekijken:

Snel een geschikt verpleeghuis vinden

Bent u op zoek naar een particulier verpleeghuis? Bekijk dan ruim 200 zorgvilla’s in heel Nederland op onze website. U kunt zoeken op o.a. prijs, locatie, zorgprofiel, ziektebeeld, levensbeschouwing, huisdierbeleid, rookbeleid, geschiktheid voor echtparen, type omgeving, aantal kamers en meer!

Zorgvilla Expert