Wat zijn de voordelen van een zorgvilla?

Particulier-verzorgingshuis

Zorgvilla’s hebben een groot aantal voordelen boven een regulier bejaardentehuis, verzorgingstehuis of verpleeghuis (en slechts 1 nadeel: het prijskaartje). Wij zetten de grootste voordelen van particuliere woonzorgcentra of particuliere verpleeghuizen, zoals zorgvilla’s ook wel worden genoemd op een rijtje:

1. Kleinschalig

De meeste zorgvilla’s zijn ontworpen als kleinschalige particuliere woonzorgcentra, met soms minder dan 15 kamers en meestal tussen de 15 tot 25 kamers. Dat betekent dat het eenvoudig is om alle bewoners te leren kennen en je minder snel het gevoel krijgt dat je een nummertje bent in een grootschalige instelling zonder aandacht voor individuele wensen en behoeften.

2. Meer aandacht, zorg en begeleiding

Omdat zorgvilla’s particuliere verpleeghuizen zijn en je hiervoor extra betaalt, is er meer tijd, aandacht en begeleiding die kan worden gegeven aan de bewoners, dan in een regulier bejaardenhuis, verpleeghuis of andere zorginstelling.

Niet alleen kan je rekenen op meer aandacht in een particulier verpleegtehuis, de kans is ook groter dat je langdurige relaties met verpleegkundigen en ander personeel kunt aangaan, omdat er minder roulatie is en personeel vaak langzurig werkzaam is bij zorgvilla’s, Daardoor ontstaat meer routine en herkenbaarheid van zorgverleners, wat wel zo fijn is, dan elke week een nieuw iemand te zien.

3. Prachtige panden

Het moet gezegd worden: of het nu een landelijke of een stedelijke omgeving betreft, de meeste zorgvilla’s en andere particuliere verpleeghuizen zijn gevestigd in prachtige panden, waar menig persoon graag in zou willen wonen. Denk aan zorgvilla’s gevestigd in monumentale panden, grachtenpanden, landhuizen, boerderijen, herenhuizen en kastelen, soms gevestigd op een eigen landgoed.

1.658
2.200

Wijk bij Duurstede

De Wijkse Hof

Amsterdam

Huize Plantage

4.100

Hilversum

Ridderspoor

1.430
1.430

Overasselt

De Wende

775

Susteren

De Kompenie

680

Beetsterzwaag

Huys ter Swaach

Noord-Holland

JonkersZorg

1.100

Ruurlo

La Fontaine

Noord-Holland

Fleurâge Residences

Lochem

Huize Dahme

712

Zuid-Holland

Huis de Merwede

2.900

Gelderland

In de Luwte

1.000

Gelderland

Zorgvilla DECOR

2.950
3.750
4.800

Bosch en Duin

Villa Hoefstaete

4. Meer privacy

Dankzij het kleinschalige karakter van particulier verpleegtehuis en je eigen kamer, inclusief badkamer is privacy gegarandeerd.

5. Hoger niveau van service en voorzieningen

In vergelijking met de publieke zorginstellingen voor ouderen, zoals bejaardenhuizen en verpleeghuizen is het niveau van diensten en voorzieningen een stuk hoger. Geen koude avondmaaltijd of laffe maaltijd: een professionele kok die goed en bijzonder kookt en rekening houdt met individuele wensen. Eten geserveerd op prachtig servies en zilver bestek in plaats van een bord met vakjes en plastic bestek. Maar ook bij alle andere diensten zal je eerder het gevoel hebben in een ‘zorghotel’ te vertoeven dan in een verpleeghuis. Bij sommige zorgvilla’s is de kapper, manicure of pedicure zelfs inbegrepen.

6. Samenwonen met gelijkgestemden

Gelijkgestemden betekent voor iedereen iets anders, maar zorgvilla’s trekken gelijkgestemde mensen aan, die graag extra geld over hebben voor een hogere kwaliteit van leven en voorzieningen, in een prachtig pand. Het is dan ook logisch dat bewoners het goed met elkaar kunnen vinden en vaak veel met elkaar gemeen blijken te hebben.

7. Zoveel zorg als u nodig heeft

Omdat je de zorg zelf inkoopt bij een zorgvilla, kan je zelf bepalen hoeveel zorg je wenst te ontvangen. Dat kan betekenen dat u meer zorg ontvangt dan waar u recht op heeft, omdat je er zelf voor betaalt. Een dergelijke optie is meestal onmogelijk in de reguliere bejaardenhuizen, verpleeghuizen en andere publieke zorginstellingen.

8. Activiteiten in de zorgvilla

Veel zorgvilla’s hebben een uitgebreide kalender van activiteiten, toegepast op de mobiliteit en mogelijkheden van haar bewoners. Niet elke woensdag bingo of klaverjas, maar meer tot de verbeelding sprekende activiteiten, zoals themaweken of themadagen, knutselmiddagen en spannende uitjes.

9. Een gemoedelijke, huiselijke sfeer

Dankzij de kleinschaligheid, de monumentale panden waarin veel zorgvilla’s zijn gevestigd en het vaste personeel is de sfeer in zorgvilla’s gemoedelijk, huiselijk. De sfeer is prettig en ontspannen en er is altijd ruimte voor persoonlijke aandacht en zorg, waardoor het zeer prettig vertoeven is in een zorgvilla.

10. Je eigen levensstijl meenemen

In veel zorgvilla’s is het gebruikelijk dat je je eigen meubels mee kunt nemen en dat alle vormen van comfort die u thuis gewend bent ook in de zorgvilla beschikbaar zijn.

11. Niet wachten

Het kan natuurlijk zijn dat een bepaalde particuliere zorgvilla op een bepaald moment geen plaats heeft en je inderdaad zult moeten wachten. Gelukkig komen er elk jaar meer dan 10 zorgvilla’s bij in Nederland! Het nadeel van publieke zorginstellingen zoals verpleeghuizen is dat je moet wachten totdat je wettelijk recht hebt op zorg, voordat je wordt opgenomen op de wachtlijst. Bij particuliere zorgvilla’s is dat anders en kan je ongeacht je wettelijke status in een zorgvilla wonen, omdat je er zelf voor betaalt.

Snel een geschikt verpleeghuis vinden

Bent u op zoek naar een particulier verpleeghuis? Bekijk dan ruim 200 zorgvilla’s in heel Nederland op onze website. U kunt zoeken op o.a. prijs, locatie, zorgprofiel, ziektebeeld, levensbeschouwing, huisdierbeleid, rookbeleid, geschiktheid voor echtparen, type omgeving, aantal kamers en meer!

Zorgvilla Expert