Verpleeghuis, verzorgingshuis of zorgvilla? Wat is het verschil?

Verschil-verpleeghuis-verzorgingshuis

Wat is een verzorgingshuis?

Een verzorgingshuis biedt een beschutte woonomgeving als u door ouderdom of ziekte niet meer zelfstandig thuis kunt wonen. In een verzorgingshuis ligt de nadruk op, zoals de naam al zegt, verzorging. U wordt geholpen met dagelijkse bezigheden zoals aankleden, wassen, eten en naar bed gaan als dat nodig is. Afhankelijk van de hoeveelheid hulp die u nodig heeft kunt u ook alleen overdag naar een verzorgingshuis gaan en ’s avonds naar uw eigen huis terug gaan. Senioren in een verzorgingshuis hebben (nog) geen behandeling of zware zorg nodig.

Wat is een verpleeghuis?

In een verpleeghuis krijgt u intensieve zorg of zware medische behandelingen. U komt in een verpleeghuis als u ernstige lichamelijke of psychische beperkingen heeft. U hoeft niet (meer) in een ziekenhuis te liggen maar heeft (nog steeds) behandeling nodig. Denk bijvoorbeeld aan een vorm van dementie of een hersenbloeding. In een verpleeghuis werken meer medisch specialisten dan in een verzorgingshuis. Denk bijvoorbeeld aan psychologen, logopedisten, artsen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten en psychiaters.

Wat is het verschil tussen een verzorgingshuis en een verpleeghuis?

Een verpleeghuis is voor mensen die intensievere zorg nodig hebben dan mensen die in verzorgingshuis wonen. Het kan zijn dat u al in een verzorgingshuis woont en na enkele jaren moet verhuizen naar een verpleeghuis omdat het verzorgingshuis niet meer de hoeveelheid zorg kan bieden die u nodig heeft. In de praktijk zijn er steeds minder senioren die in een verzorgingshuis wonen. Dit is omdat de overheid zo lang mogelijk thuis blijven wonen stimuleert met bijvoorbeeld de hulp van een mantelzorgen of thuiszorg.

Flevoland

Hoeve Marant

1,450
2,200

Wijk bij Duurstede

De Wijkse Hof

Amsterdam

Huize Plantage

4,100

Hilversum

Ridderspoor

1,430
1,430
775

Susteren

De Kompenie

680

Overasselt

De Wende

Beetsterzwaag

Huys ter Swaach

Noord-Holland

JonkersZorg

1,100

Ruurlo

La Fontaine

Noord-Holland

Fleurâge Residences

Lochem

Huize Dahme

712

Zuid-Holland

Huis de Merwede

2,900

Gelderland

In de Luwte

1,000

Gelderland

Zorgvilla DECOR

2,826
3,750
4,800

Bosch en Duin

Villa Hoefstaete

Woonzorgcentra en woonzorglocaties

Sinds de invoering van de Wet langdurige zorg (Wlz) zijn verzorgingshuizen en verpleeghuizen eigenlijk officieel afgeschaft. De overheid spreekt nu over woonzorgcentra en woonzorglocaties. Toch gebruiken mensen in het dagelijks taalgebruik de termen verzorgingshuis en verpleeghuis nog veel meer dan de nieuwe termen woonzorgcentra en woonzorglocaties. Vandaar dat we bij ZorgvillaExpert.nl ook nog deze oude termen gebruiken.

Tijdelijke opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis

Niet iedereen woont permanent in een verzorgingshuis of verpleeghuis. Als u moet revalideren na een zware ziekte of een ongeluk kunt u ook in een verzorgingshuis of verpleeghuis terecht. Na een aantal maanden kunt u wellicht weer naar huis terug. Ook kunt u tijdelijk in een verzorgings- of verpleeghuis wonen als uw mantelzorger op vakantie gaat.

Is een zorgvilla een verzorgingshuis of een verpleeghuis?

Een zorgvilla is een verzorgingshuis en verpleeghuis in één. U kunt al in een zorgvilla gaan wonen als u nog veel zelf kunt doen. Als u met de jaren meer zorg nodig heeft dan kan dat. U hoeft dan niet meer te verhuizen. U kunt bijvoorbeeld in eerste instantie in een zorgvilla gaan wonen als u het steeds lastiger vindt om voor uzelf boodschappen te doen, te koken en aan te kleden, etc. Mocht u een aantal jaren later alzheimer ontwikkelen of gebonden raken aan uw rolstoel/bed dan kunt u gewoon in dezelfde zorgvilla blijven wonen. Mensen kunnen over het algemeen tot hun levenseinde in een zorgvilla blijven wonen.

Snel een geschikt verpleeghuis vinden

Bent u op zoek naar een particulier verpleeghuis? Bekijk dan ruim 200 zorgvilla’s in heel Nederland op onze website. U kunt zoeken op o.a. prijs, locatie, zorgprofiel, ziektebeeld, levensbeschouwing, huisdierbeleid, rookbeleid, geschiktheid voor echtparen, type omgeving, aantal kamers en meer!

Foto credit: Freepik

Zorgvilla Expert