10+ creatieve workshops voor ouderen: Schilderen, tekenen en meer!

Workshop-schilderen-dementie-doetinchem

Veel particuliere verpleeghuizen organiseren regelmatig leuke activiteiten voor hun bewoners. Van een uitstapje naar de lokale markt tot een klassiek huiskamerconcert. Bewoners waarderen dit soort activiteiten erg. Het bedenken en organiseren van dit soort activiteiten kan echter best veel tijd kosten. Tijd die het personeel van een particulier verpleeghuis liever besteedt aan het zorgen voor hun bewoners.

Creatieve workshops organiseren

ZorgvillaExpert.nl heeft daarom een aantal leuke creatieve workshops op een rij gezet. Alle genoemde workshops zijn geschikt voor ouderen, ook voor senioren met dementie. De kunstenaars die de workshops verzorgen vinden het leuk om met ouderen te werken en hebben vaak ook op een bepaalde manier ervaring met werken met ouderen (bijvoorbeeld als mantelzorger of als bejaardenverzorger). Van schilderen, tekenen, mozaïeken, tasjes maken tot glas beschilderen, en nog veel meer. Er is van alles mogelijk!

Workshop dikke dames schilderen in Den Haag

dikke-dames-schilderen-workshop-den-haagWij hebben al enige jaren ervaring met het geven van workshops, met name op locatie. Wij geven workshops voor beginnende schilders. Het concept is zo ingericht dat iedereen kan meedoen, ook al heeft deze persoon geen schilder ervaring. Wij tekenen de doeken altijd voor zodat het concept laagdrempelig blijft.

Tijdens de workshop kan er gekozen worden uit diversen thema’s zoals de bekende Dikke Dames, vrolijke dieren en een Volkswagen busje. In totaal kan er uit 20 afbeeldingen gekozen worden. Als wij op locatie een workshop verzorgen nemen wij alle spulletjes mee en zorgen wij o.a. voor tafelkleden.

Wij hebben een leuk team van 3 enthousiaste docenten. Deze docenten hebben in verleden les gegeven aan diversen instellingen, bedrijven, personeelsverenigingen. Onze docenten zijn allemaal boven de 50 en hebben veel levenservaring. Bij het lesgeven aan iemand met dementie zijn rust en geduld heel erg belangrijk.

Meer informatie vindt u op de website van Dikke Dames schilderen.

Creatieve workshops voor ouderen in Schijndel (nabij Den Bosch)

Creatieve-workshops-ouderen-schijndel-den-boschMariëlle van By Mariëlle biedt een heleboel verschillende workshops aan. Bewoners van een particulier verpleeghuis kunnen er vele creatieve workshops volgen. Denk hierbij aan mozaïeken, borden pimpen, koe of kip beschilderen, houtbranden of een dikke dames schilderij schilderen. Liever een workshop om op te eten dan kun je bij ons ook bonbons, chocolade pump versieren of een heerlijke taart versieren.

Meer informatie vindt u op de website van Mariëlle.

 

Workshop “Schilderen is Doen” in Hoorn

Workshop-schilderen-dementie-hoornWilly Pickkers, geboren te Amsterdam, sinds haar jeugd woonachtig in Hoorn is gediplomeerd docent tekenen en schilderen. Willy werkte voorheen in de zorg met ouderen, met name dementerenden.

“Schilderen vanuit mezelf, niet nadenken over wat anderen mooi vinden of willen. Eigen kleuren gebruiken en maar zien wat er gebeurt. Daarna je fantasie omzetten in mijn werkelijkheid. Dan pas wordt een doek spannend en mooi. Ik wordt geboeid door de zee, de ongerepte duinen, de natuur, of zelfs een vakantie herinnering.”

In haar workshops “schilderen met een pasje” leert zij u kleuren mengen en gebruikt u uw oude winkel- of betaalpasje als kwast!

Meer informatie vindt u op de website van Willy Pickkers.

Diverse creatieve workshops in Markenesse (nabij Emmeloord)

Galerie de Voorst biedt verschillende creatieve workshops aan. Als u met de bewoners van uw zorgvilla wil schilderen kunt u kiezen uit diverse workshops waaronder een Bob Ross schilderworkshop en een “wie ben ik?” schilderworkshop. Ook zijn er vele leuke workshops waarin de deelnemers iets moois maken voor in huis. Wat dacht u van mozaïeken (zoals een dienblad), vilten tasjes maken, textiel (kussenslopen, T-shirts, schorten, etc) decoreren of zeepjes voor in de badkamer of als decoratie in huis maken. Ook kan er een workshop sieraden maken worden georganiseerd. Als laatste is een workshop “groen en bloem” een echte aanrader.

Riek en haar team kunnen in heel Nederland workshops verzorgen.

Meer informatie vindt u op de website van Riek van de Bor.

Workshop schilderen in Raalte (nabij Zwolle, Almelo en Deventer)

Workshops-schilderen-Raalte-Zwolle-Deventer-AlmeloHet plezier beleven aan schilderen staat voorop in de workshops. Van jong tot oud en zeer geschikt voor beginners. Tijdens deze schilder workshop, maak je een prachtig acryl schilderij op 40 x 40 canvas of steigerhout (voor buiten). Het onderwerp van je schilderij bepaal je zelf of je kiest een thema met de groep. Bertina heeft een recepten boek vol inspiratie en voorbeelden: kippen, paarden, koeien, dikke dames, kikkers, tulpen, enz. U mag zelf ook inspiratie meenemen! Bertina geeft stap voor stap adviezen. Haar visie is dat iedereen creatief is op haar eigen manier. De tips en trucs voer je op geheel eigen wijze uit en in je eigen tempo.

Alle remmen los, out of the box en je even heerlijk laten gaan. Spetteren, sponsen, spatelen, kliederen; alles mag! Bertina neemt overigens alle materialen zelf mee: van tafelzeil, verf, penselen, ezels, verf, waterbakjes en schorten.

Meer informatie vindt u op de website van Bertina.

Workshop schilderen voor ouderen in en rondom Doetinchem

schilderworkshop-senioren-doetinchemMet of zonder schilder ervaring voelt u zich een dagje een echte kunstenaar en ervaart u de rust van het schilderen. Actief bezig blijven is belangrijk want rust roest, dus de hersenen creatief aan het werk zetten heeft een positief effect op iedereen, zeker ook voor mensen met dementie.

Het aanbod van de schilderworkshops is divers en er zijn veel technieken mogelijk. Voor ieder wat wils! Een paar van onze workshops: ”geabstraheerd portret, craquelé in abstract, schilder een (eigen) huisdier, dikke dames, drybrush, pop-art, abstract, schilderen met paletmes of naar eigen idee of inbreng. Schilder een hele dag inclusief een lunch, een dagdeel met high tea of gewoon een paar uur. Dit kan bij u op locatie in de zorgvilla. Wij zorgen voor alle materialen. U hoeft nergens aan te denken, dat doen wij.

Meer informatie leest u in mijn blog over Ria Kooistra.

Workshop tekenen en schilderen in regio Den Haag

workshop-aquarel-schilderen-den-haag-ouderen“Zingeving en de eigen krachten van iemand weer aanspreken, dat is mijn missie. De mensen mogen gehoord en gezien worden.” aldus Agnes Hulleman uit Den Haag. Agnes studeerde aan de Kunstacademie en is kunstzinnig therapeut. Haar werkwijze noemt ze zeer persoonlijk. Een workshop kan starten met de vraag; “Vertelt u mij eens wat die handen van u tijdens uw leven allemaal gedaan hebben?“. De verhalen komen dan als vanzelf. Deze verhalen worden tijdens de workshop dan uitgewerkt door middel van schilderen, tekenen of een andere kunstvorm.

Deze vorm van begeleiding wordt door diverse zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering

Meer informatie leest u in mijn blog over Agnes of op haar website.

Schilderen met dementerenden in Oss

Beppie Lotterman schildert sinds 18 jaar met mensen met een niet-aangeboren handicap en dementerenden. Zij doet dit vol overgave en passie, met de overtuiging dat via het schilderen haar cursisten op een andere manier met hun omgeving communiceren. Zij voelen zich hierdoor meer begrepen en gerespecteerd. Tijdens de lessen wordt er in alle rust, serieus en geconcentreerd gewerkt. Het eindresultaat is steeds weer bijzonder. Regelmatig wordt het werk geëxposeerd. In 2017 bijvoorbeeld in het gemeentehuis van Oss en 2018 in de bibliotheek te Oss. Tijdens de lessen wordt er gezocht naar materialen en technieken die bij de cursisten passen. Is de groep groter dan wordt Beppie bijgestaan door zeer ervaren vrijwilligers. In 2006 heeft zij in eigen beheer de documentaire ‘Zeeën van kleur” gemaakt tijdens haar schilderlessen in een zorgcentrum.

Meer informatie vindt u op de website van Beppie.

Workshop schilderen met bijenwas in Stramproy (regio Weert)

workshop-ouderen-schilderen-bijenwasOrganiseer een bijzondere workshop voor ouderen: schilderen met bijenwas (ook wel encaustic genaamd). Er is geen ervaring benodigd met schilderen en tekenen om er mee aan de slag te gaan. Tevens is het voor alle leeftijden geschikt.

We gebruiken hiervoor een strijkijzer waarop we gekleurde bijenwas laten smelten. Hiermee gaan we “schilderen” en er ontstaan de meest prachtige kleuren en structuren. Het is een heel simpele methode om snel een prachtig resultaat op papier te krijgen. Hella Frusch ondersteunt de deelnemers zodat iedereen met een mooi resultaat naar huis gaat.

Meer informatie vindt u op de facebook pagina van Hella Frusch.

Bent u zelf kunstenaar of kent u iemand die workshops voor ouderen geeft? Neem dan contact op via irene@zorgvillaexpert.nl. Wij voegen graag meer workshops toe!

Snel een geschikt verpleeghuis vinden

ZorgvillaExpert.nl is een overzichtswebsite met ruim 200 particuliere verzorgingshuzen en verpleeghuizen in heel Nederland. Vind eenvoudig de zorgvilla die bij u past! U kunt zoeken op o.a. prijs, locatie, zorgprofiel, ziektebeeld, levensbeschouwing, huisdierbeleid, rookbeleid, geschiktheid voor echtparen, type omgeving, aantal kamers en meer!

Zorgvilla Expert