Dementie: alles wat u moet weten om een fijn verpleeghuis te regelen

verpleeghuis-dementie

Uw naaste heeft dementie en dan?

Uw partner wordt steeds vergeetachtiger. De huisarts vermoedt dat het dementie is. Klachten worden erger. Uw naaste heeft steeds meer zorg nodig. Wie gaat die zorg geven? In het begin is het wellicht voldoende als familie bijspringt. Na verloop van tijd is dit niet meer voldoende.

Dit is zomaar een verhaal van hoe het wellicht bij u is gelopen. En wellicht ging het heel anders. Feit is dat er zo’n 280.000 mensen dementie hebben in Nederland. 80.000 daarvan wonen in een verpleeg- of verzorgingshuis.

Hieronder behandelen we een aantal belangrijke onderwerpen waar u mee te maken krijgt als u een partner of andere naaste heeft met dementie. We hopen met dit overzicht duidelijkheid te geven wat u te wachten staat als u een fijn verpleeghuis wil regelen voor uw naaste:

 1. Kosten verpleeghuiszorg dementie
 2. Hoe kiest u het juiste verpleeghuis
 3. Regulier of particulier verpleeghuis kiezen
 4. Generiek of specialistisch/gespecialiseerd in dementie
 5. Jargon:uitgelegd voor dummies
 6. FAQ: veelgestelde vragen door lezers

Kosten verpleeghuiszorg dementie

Verschil in kosten tussen een regulier verpleeghuis en particulier verpleeghuis

Bij een regulier verpleeghuis wordt er geen onderscheid gemaakt tussen verblijfskosten en zorgkosten. Het verpleeghuis ontvangt een vast bedrag per maand per bewoner en hier zitten alle kosten in. De bewoner zelf betaalt alleen een bijdrage aan de zorgkosten via het CAK.

Bij een particulier verpleeghuis betaalt de bewoner een vast bedrag rechtstreeks aan het verpleeghuis voor de verblijfskosten. De bewoner huurt als het ware een appartement en betaalt daar huur en service kosten voor. Daarnaast ontvangt de zorgvilla een bijdrage van de overheid voor de zorgkosten. Ook bij een particulier verpleeghuis betaalt de bewoner een eigen bijdrage voor zijn of haar zorgkosten aan het CAK.

In beide gevallen betaalt de bewoner ook uiteraard nog de premie voor de zorgverzekering.

Eigen bijdrage CAK voor zorgkosten dementie

Iedereen die gebruik maakt van zorg op basis van de Wlz betaalt een eigen bijdrage aan het CAK. Hoe hoog deze bijdrage is hangt af van een aantal factoren:

 • inkomen
 • vermogen
 • samenstelling huishouden
 • leeftijd

In 2020 betaalt u de eerste 4 maanden het lage tarief. Daarna betaalt u in principe het hoge tarief. Een uitzondering hierop wordt o.a. gemaakt voor ouderen die in een verpleeghuis gaan wonen die een partner hebben die nog thuis blijft wonen. Zij blijven, ook ná 4 maanden, het lage tarief betalen.

De overheid heeft besloten dat er een minimum- en maximumbijdrage is voor de lage eigen bijdrage. U betaalt in 2020 minimaal € 168,00 per maand. En maximaal € 881,60 per maand. In 2019 was het minimum € 164,20 per maand. Het maximum was € 861,80 per maand.

Het hoge tarief bedraagt in 2020 maximaal € 2.419,40 per maand. In 2019 was dit maximum € 2.364,80.

Voorbeeld berekening eigen bijdrage

Op de website van het CAK kunt u een voorbeeld berekening maken  om uit te rekenen hoe hoog de eigen bijdrage in uw specifieke geval (waarschijnlijk) zal zijn.

Meer weten over de financiële gevolgen

Meer lezen over de financiële kant van verhuizen naar een verpleeghuis? Lees dan onze artikelen:

 • Wat kost een particulier verzorgingshuis in 2019?
 • Hoeveel eigen bijdrage moet ik betalen als ik in een particulier verzorgingshuis ga wonen in 2019?
 • Hoeveel spaargeld mag ik hebben als ik naar een verpleeghuis ga anno 2019?
 • Zelf uw CAK eigen bijdrage verpleeghuis in 2019 berekenen: Zo doet u dat!
 • Is de eigen bijdrage voor een verpleeghuis aftrekbaar van de belasting?
 • Eigen bijdrage voor verpleeghuis verminderen? 7 tips
 • Een PGB aanvragen: Waar vraag ik een Persoonsgebonden Budget aan?
 • Persoonsgebonden Budget (PGB) of Zorg in Natura (ZiN)? Wat is het verschil en wat past bij u?
 • Wat is het verschil tussen de woonkosten, servicekosten en zorgkosten?
 • Wat kost een zorgvilla in vergelijking met een reguliere zorginstelling?
 • Hoge of lage eigen bijdrage voor uw verblijf in een (particulier) verzorgingshuis?
 • 6 Stappen om uw verblijf in een (particulier) verzorgingshuis (deels) door de overheid te laten betalen

Dementie: Hoe kiest u het juiste verpleeghuis

Schrijf specifieke wensen op

Wat vindt u belangrijk? Wat zijn de randvoorwaarden waar een verpleeghuis absoluut aan moet voldoen? Denk daarbij aan de mogelijkheid om samen met uw echtgenoot/echtgenote mee te mogen verhuizen, uw huisdier mee te nemen of hoe ver rijden het mag zijn voor uw kinderen.

Daarnaast is het ook handig om op te schrijven wat de “nice to haves” zijn, de dingen die u erg zou waarderen maar niet absoluut noodzakelijk zijn. Is uw dementerende partner bijvoorbeeld graag buiten, dan heeft een verpleeghuis met een ruime en veilige tuin een streepje voor.

Stel veel vragen

Als u weet wat u en uw naaste(n) belangrijk vinden kunt u veel gerichter vragen stellen:

 • Hoeveel zorgpersoneel werkt er voor hoeveel bewoners?
 • Wordt er gewerkt met een multidisciplinair team (bijv. een specialist ouderengeneeskunde, psycholoog, ergotherapeut, etc) of alleen een huisarts?
 • Wat voor activiteiten worden er georganiseerd en hoe vaak?
 • Wordt het eten bereid door een eigen kok of komt er een cateraar?
 • Mag bezoek mee-eten?
 • Zijn huisdieren welkom?
 • Is er een slaapplek voor bezoek als het slecht gaat met iemand?
 • Hoe vaak krijgt familie een verslag/update?
 • Wat zijn de verwachtingen over de betrokkenheid van de partner/familie?

Regulier of particulier verpleeghuis kiezen

In Nederland zijn er ruim 2300 verpleeghuizen. Het overgrote gedeelte hiervan zijn reguliere zorginstellingen. Een verblijf wordt, na een indicatiestelling door het CIZ, grotendeels vergoed door de overheid. Bewoners betalen, zoals hierboven uitgelegd, alleen een eigen bijdrage.

Daarnaast zijn er ook zo’n 300 particuliere verpleeghuizen in ons land.

Lees hier meer over de verschillen tussen reguliere en particuliere verpleeghuizen.

Generiek of specialistisch/gespecialiseerd verpleeghuis in dementie

Er zitten grote verschillen tussen verpleeghuizen. Niet alleen in omvang en financiering. Er is ook verschil in wat voor ouderen er wonen. Er zijn een aantal zorgorganisaties die zich uitsluitend richten op dementerende ouderen. Daarnaast zijn er natuurlijk de (particuliere) verpleeghuizen die zowel bewoners met lichamelijke klachten hebben als bewoners met Alzheimer of een andere vorm van dementie.

Voor en nadelen gespecialiseerd dementie verpleeghuis

+ Inrichting huis speciaal gericht op ouderen met dementie
+ Absoluut veilig voor dwalen
– Wellicht niet de meest geschikte keuze als de partner wil meeverhuizen en geen vorm van dementie heeft. In een gespecialiseerd verpleeghuis voor dementie zitten uiteraard alleen maar ouderen met Alzheimer of een andere vorm van dementie. Om als enige bewoner zonder geheugenproblematiek daar tussen te zitten kan frustrerend zijn. En algemeen verpleeghuis voor zowel lichamelijke als geriatrische problematiek is misschien een prettigere optie.

Overzicht gespecialiseerde zorgorganisaties

Onderstaande zorgorganisaties bieden allemaal verpleeghuiszorg speciaal voor dementerenden ouderen op kleinschalige locaties.

Zoek een verpleeghuis gespecialiseerd in dementie bij u in de buurt

Wilt u weten welke particuliere verpleeghuizen er bij u in de buurt zijn die zich helemaal richten op ouderen met een vorm van dementie? Bekijk dan onze kaart van Nederland.
De zorgvilla’s die gespecialiseerd zijn in geheugenproblematiek hebben een groen icoontje. De blauwe icoontjes zijn van woonzorgcentra die geschikt zijn voor ouderen met lichamelijke en/of geriatrische (zoals dementie) problematiek.

Dementie jargon

Hopelijk is dit de eerste én laatste keer dat u te maken krijgt met dementie. Zodra de diagnose is gesteld heeft u waarschijnlijk vele uren op Google doorgebracht op zoek naar informatie. Wat opvalt is dat veel websites vakjargon gebruiken, woorden die voor een leek niet altijd even duidelijk zijn. U bent niet de enige! Hierbij een overzicht van een aantal termen die u ongetwijfeld bent tegen gekomen:

 • inhuizen = verhuizen
 • geriatrisch = geestesgesteldheid
 • somatisch = lichamelijke klachten

FAQ: veelgestelde vragen door lezers

Dit hele artikel is gebaseerd op vragen die wij vaak krijgen. We voegen ook nog regelmatig nieuwe informatie toe.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Schroom niet om contact met ons op te nemen! Wij proberen uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden of u door te verwijzen naar de juiste instelling. Let wel: wij zijn geen artsen en ook geen financiële adviseurs.

Zorgvilla Expert