Rollator kopen? Wat het kost en 10 tips waar u op moet letten

Bejaarde vrouw met dementie met rollator

Rollator kopen: wel of niet doen

Twijfelt u nog of u een rollator wilt kopen? Een rollator biedt stabiliteit en kan uw mobiliteit vergroten. Met een rollator kunt u zich weer makkelijker in uw eigen huis rond bewegen. Ook als u een uitstapje naar buiten wilt maken biedt een rollator uitkomst. Even naar de supermarkt, de markt, het park of een kennis wordt weer mogelijk zonder dat u iemand anders moet vragen om mee te gaan. Kortom, een onmisbaar hulpmiddel.

Wat kost een rollator

De prijzen voor een eenvoudig model beginnen bij €50. De meeste standaard modellen kosten echter tussen de €80 en €150. Vanaf €200 tot €400 kunt u een rollator kopen die extra licht is, handig verstelbaar is of extra comfortabel is uitgevoerd. Prijzen boven de €400 zijn voor rollators die bijvoorbeeld superlicht zijn omdat ze van carbon zijn gemaakt of voor een rollator die u kunt veranderen in een rolstoel. Hieronder leest u welke 10 factoren een rol spelen bij de prijs van een rollator.

10 tips waar moet u op letten bij het kopen van een rollator

Als u een rollator gaat kopen zult u snel zien dat er tientallen verschillende modellen te koop zijn. Op welke factoren moet u letten als u er eentje uit zoekt? Hieronder beschrijven wij 10 dingen waar u alvast over na kunt denken voordat u een rollator koopt.

  1. Binnen of buiten: Wilt u uw rollator alleen binnenshuis gaan gebruiken of ook buitenshuis? Sommige modellen zijn alleen geschikt voor gebruik binnen. Binnen rollators hebben een lichter frame en hebben geen zitje. Ze zijn erg wendbaar dankzij de kleinere wielen. Een buiten rollator heeft grotere wielen, een steviger frame en heeft wel een zitje.
  2. Opvouwbaar of niet: Bent u van plan om uw rollator mee te nemen in de auto of het OV? Dan is het handig als u hem makkelijk in kunt klappen. De meeste rollators zijn gelukkig opvouwbaar.
  3. Lichtgewicht: Hoe lichter de rollator hoe makkelijker hij op te tillen is als u bijvoorbeeld de trein in wilt stappen of m in de achterbak van uw auto wilt leggen. De lichtste rollators wegen 5-8 kilo. Dan is een groot verschil met rollators van 10 kilo en meer. Wilt u de aller lichtste rollator ter wereld kopen van maar 4,8 kilo, dan moet u wel €600 neertellen. Ook andere lichtgewicht rollators gemaakt van het sterke carbon hebben een fors prijskaartje van €400-€500. Er zijn ook goedkopere lichtgewicht exemplaren gemaakt van aluminium.
  4. Aantal wielen: Rollators met 3 wielen zijn wendbaarder en uitermate geschikt voor gebruik binnenshuis. Rollators met 4 wieler zijn echter stabieler en geschikter als u buiten over oneffen terrein moet lopen of stoepen op en af gaat.
  5. Gebruikersgewicht: Hiermee bedoelen we hoeveel kilo u zelf plus uw eventuele boodschappen mogen hebben. Lichte rollators kunnen soms slechts tot 75 kilo aan terwijl sterkere modellen wel meer dan 150 kilo aankunnen.
  6. Verstelbaar: Als u erg lang of kort bent kunt u het beste een rollator kiezen met verstelbare handgrepen zodat u ze op de juiste hoogte kunt vastzetten. Ga rechtop staan met uw armen langs uw lichaam. De afstand van de grond tot uw polsen is de ideale hoogte voor de handgrepen.
  7. Hoogte handgreep: De handgreep is niet altijd verstelbaar. Probeer dus eerst uit of de handgreep niet te hoog of laag voor u is. De verkeerde hoogte kost u veel energie tijdens het lopen.
  8. Opties: Extra accessoires zoals een dienblad, handschoenen, rugsteun of mand kunnen het gebruiksgemak van uw rollator sterk vergroten. Helaas zijn deze accessoires niet gratis, u betaalt al snel een paar tientjes per accessoire.
  9. Service: Wordt de rollator bij u thuis bezorgd of moet u hem zelf ophalen bij de winkel? Let ook op dat iemand u helpt met het correct afstellen. En wat als uw rollator opeens iets mankeert? Is er dan een winkel of een monteur bij wie u terecht kunt?
  10. Nieuw of tweedehands: Op Marktplaats kunt u al een tweedehands rollator kopen vanaf slechts €15.

Er bestaan ook rollators die u kunt omtoveren in een rolstoel van het merk Rollz. Deze modellen kosten meer dan €700. Het is dus goedkoper om een aparte rollator en een aparte rolstoel te kopen.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.regelhulp.nl.

Snel een geschikt verpleeghuis vinden

Bent u op zoek naar een particulier verpleeghuis? Bekijk dan ruim 200 verschillende zorgvilla’s in heel Nederland op onze website. U kunt zoeken op o.a. prijs, locatie, zorgprofiel, ziektebeeld, levensbeschouwing, huisdierbeleid, rookbeleid, geschiktheid voor echtparen, type omgeving, aantal kamers en meer!

Zorgvilla Expert