(Elektrische) Rolstoel kopen? Wat het kost en 10 tips waar u op moet letten

Seniore vrouw in rolstoel

Rolstoel kopen: wel of niet doen?

Overweegt u om een rolstoel te kopen? Een rolstoel kan zowel binnenshuis als buiten een uitkomst bieden als u minder goed ter been bent. Een rolstoel stelt u in staat om zelf ergens naar toe te gaan en (minder) afhankelijk te zijn van uw partner, vrienden of familie. Het is echter wel belangrijk om een rolstoel te kopen die goed bij uw wensen past én die bij uw budget past.

Wat kost een rolstoel

Een basismodel rolstoel kunt u al kopen vanaf €100. De gemiddelde prijs ligt echter eerder tussen de €200-€400. De luxe uitvoeringen kosten tot wel €1000. Een elektrische rolstoel kost tussen de €1000 tot €4000. De prijzen van rolstoelen hangen af van de specificaties. Hieronder leggen we uit welke opties er zijn en wat dat betekent voor de prijs.

10 tips waar moet u op letten bij het kopen van een rolstoel

Er zijn zeer veel verschillende rolstoelen te koop die variëren in prijs. Bedenk eerst wat u nodig heeft voordat u er eentje koopt.

  1. Opvouwbaar of niet: Bent u van plan om de rolstoel mee te nemen in de auto? Dan heeft u een inklapbare rolstoel nodig. Let er ook op of de wielen van de rolstoel er makkelijk afgehaald kunnen worden. Een andere reden om voor een opvouwbare rolstoel te kiezen is als u thuis weinig ruimte heeft om de rolstoel op te bergen als deze niet in gebruik is.
  2. Lichtgewicht of niet: Het gewicht van een rolstoel heeft veel impact op het gebruikersgemak. Niet alleen voor de persoon die in de rolstoel zit en die elke kilo moet voortbewegen. Ook degene die de rolstoel duwt heeft baat bij een lichte rolstoel. Als laatste maakt een lichtgewicht rolstoel het ook makkelijker om de rolstoel in en uit de auto te tillen. De prijs van een lichtgewicht rolstoel is vaak hoger
  3. Zitbreedte: Het is erg belangrijk dat de zitting van de rolstoel niet te breed of te krap is. Als de zitting te breed is heeft u geen goede ondersteuning. Bovendien krijgt u het extra snel koud in de winter. Standaard zijn rolstoelen 45-46cm. Er bestaan ook extra brede rolstoelen van 50cm.
  4. Zithoogte: Net als voor de zitbreedte geldt ook voor de zithoogte dat deze goed moet passen bij uw lichaam. Als u erg groot of klein bent heeft u wellicht baat bij een rolstoel waarbij de zithoogte kan worden aangepast.
  5. Verstelbaarheid van de been- en armsteunen: Uitschuifbare armsteunen geven extra steun als u op wilt staan uit uw rolstoel. Beensteunen zorgen ervoor dat u benen niet in de lucht bengelen of juist dat u teveel gehurkt zit.
  6. Verstelbare handvaten: Behalve dat u comfortabel moet kunnen zitten in uw rolstoel is het ook van groot belang dat degene die uw rolstoel duwt de juiste positie heeft. Vooral als u langere stukken geduwt wordt en de degene die u duwt relatief lang of kort is. Het is dan fijn als hij/zij de handvaten op de goede hoogte kan afstellen.
  7. Accessoires: U kunt uw rolstoel extra comfortabel maken door bijvoorbeeld een zitkussen, extra rolstoeltas of oprijplaat te kopen. De kosten van de rolstoel gaat omhoog naarmate u meer accessoires toevoegt.
  8. Hoeveel tijd u in de rolstoel zit: Als u een groot deel van de dag gebonden bent aan uw rolstoel is het extra belangrijk of een zeer comfortabel exemplaar te kopen. Ook is het handig als de rolstoel kantelbaar is zodat u eventueel een dutje kunt doen. De kosten van een rolstoel die bedoeld is om veel tijd in te zitten zijn hoger dan van een rolstoel voor lichter gebruik.
  9. Klassieke of elektrische rolstoel: Een klassieke rolstoel moet u zelf vooruit bewegen door aan de wielen te draaien of iemand anders moet u duwen. Een elektrische rolstoel kunt u zelf besturen maar kost u geen kracht. Een elektrische rolstoel is een goed alternatief voor een scootmobiel als u een scootmobiel lastig vindt om te besturen en/of te duur of groot vindt. Ook heeft een elektrische rolstoel een kleinere draaicirkel dan een scootmobiel waardoor u makkelijker binnenshuis of in krappe winkels kunt bewegen. Er zijn zelfs opvouwbare elektrische rolstoelen te koop. De prijs van een elektrische rolstoel ligt tussen een klassieke rolstoel en scootmobiel in. De kosten lopen al snel op van €1000 (basismodel) tot €2000 (standaard) tot wel €4000 (luxe).
  10. Nieuw of tweedehands: Uiteraard kost een nieuwe rolstoel meer dan een rolstoel van Marktplaats. De prijzen van rolstoelen op Marktplaats beginnen vanaf €50.

Rolstoel of duwstoel

Let u overigens goed op. Een duwstoel is iets anders dan een rolstoel. Een duwstoel heeft kleine achterwielen en is niet geschikt om zelf voort te bewegen. Een rolstoel heeft grote achterwielen en kan door uzelf of een begeleider worden geduwd.

Waar kunt u een rolstoel kopen

Er zijn tegenwoordig veel websites die online rolstoelen verkopen. Ook hebben de meeste steden gespecialiseerde hulpmiddelenwinkels.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.regelhulp.nl.

Snel een geschikt verpleeghuis vinden

Bent u op zoek naar een particulier verpleeghuis? Bekijk dan ruim 200 verschillende zorgvilla’s in heel Nederland op onze website. U kunt zoeken op o.a. prijs, locatie, zorgprofiel, ziektebeeld, levensbeschouwing, huisdierbeleid, rookbeleid, geschiktheid voor echtparen, type omgeving, aantal kamers en meer!

Foto credit: Freepik

Zorgvilla Expert