Scootmobiel kopen? Wat kost het? 12 factoren die de prijs bepalen

Senioren scootmobiel

Een scootmobiel kopen: goed idee of niet?

Denkt u erover om een scootmobiel te kopen? Als u slechter ter been wordt kan een scootmobiel een ideaal hulpmiddel zijn om uw vrijheid te vergroten. U bent niet (meer) afhankelijk van anderen om ergens naar toe te gaan. Een afspraak met een goede vriendin of een tripje naar de supermarkt horen weer tot de mogelijkheden.

Wat kost het om een scootmobiel te kopen

Kunt u een scootmobiel echter wel betalen? De prijzen van scootmobielen variëren erg. Een goedkope eenvoudige opvouwbare tweedehands scootmobiel kunt u al vanaf €300 kopen. Een simpel nieuw vast model kost al snel €1500. Wilt u echter een Porsche onder de scootmobielen? Dan kan de prijs wel oplopen tot €7500! Hieronder leest u welke factoren de prijs van een scootmobiel bepalen.

12 factoren die de prijs van een scootmobiel bepalen

De prijs van een scootmobiel hangt af van een aantal factoren:

 1. Nieuw of tweedehands: Een tweedehands scootmobiel kopen is uiteraard goedkoper dan een hele nieuwe scootmobiel kopen. Let er wel goed op dat de scootmobiel goed is onderhouden en vraag of er nog garantie op zit.
 2. Snelheid: Hoe sneller de scootmobiel kan rijden, hoe beter de motor moet zijn en hoe duurder de scootmobiel wordt. De instapmodellen beginnen bij zo’n 5 km/uur. Een echte snelle scootmobiel kan meer dan 20 km/uur rijden, dit is vergelijkbaar met een fietser. De vraag is of u dat wel nodig heeft. Er hangt namelijk wel een prijskaartje aan een snelle scootmobiel. De prijzen beginnen bij zo’n €2500 voor 15 km/uur en hoger.
 3. Afstand/Bereik: De afstand die u in 1 keer (zonder tussentijds te hoeven opladen) kunt afleggen met uw scootmobiel wordt bepaald door de accu die erin zit. Hoe sterker de accu, hoe meer kilometers u op 1 accu zal kunnen afleggen. Dit wordt de actieradius genoemd door de fabrikanten van scootmobielen. Een basismodel kan rond de 10 kilometer afleggen terwijl de beste scootmobielen tot wel 80 kilometer kunnen rijden.
 4. Hoeveel extra’s erop zitten: U kunt uw scootmobiel uitrusten met allerlei handige extra’s. Denk bijvoorbeeld aan een draaibare stoel, een stokhouder, een achteruitkijkspiegel, extra opbergtassen, een afdekhoes, een rollatorhouder, een zittingbeschermer of zelfs een zuurstoffleshouder. Hoe meer extra’s hoe hoger de kosten van uw scootmobiel zullen zijn.
 5. 3, 4 of 5 wielen: 3 wielen vergroten de wendbaarheid van uw scootmobiel. De draaicirkel (de ruimte die u nodig heeft om om te draaien) is kleiner waardoor het makkelijker is om door gangpaden in winkels te manoeuvreren of binnenshuis rond te rijden. Om u een idee te geven, een kleine draaicirkel betekent tot ongeveer 1.30 meter. Ook is een scootmobiel met 3 wielen lichter. Een scootmobiel met 4 wielen geeft meer stabiliteit en kan een hogere snelheid halen. Er zijn zelfs scootmobielen met 5 wielen. Het enige merk dat 5 wielen aanbiedt is Quingo. De 5-wielers zijn zwaarder maar ook super stabiel. Dit is handig als u vaak langere afstanden aflegt. De prijs van een 5-wieler begint vanaf €3000 (opvouwbaar) of €4000 (vast). De draaicirkel van een 4 of 5-wielen scootmobiel kan oplopen tot meer dan 2.50 meter.
 6. Hellingsgraad: Op de meeste plekken in Nederland is dit waarschijnlijk niet zo heel belangrijk. Woont u echter in het Limburgse heuvellandschap, de Utrechtse heuvelrug, dicht bij de duinen of bij de Veluwe? Dan wilt u wellicht wat extra betalen om in plaats van maximaal 5% klim tot wel 20% helling aan te kunnen. Een sterke motor die heuvels aankan is ook handig als u fietsonderdoorgangen, viaducten en bruggen onderdoor/overheen moet. Als laatste hebben sommige gebouwen ook een steile entree. Probeert u zich dus eens voor te stellen waar u allemaal vaak komt en of u daarvoor een heuvel op of af moet.
 7. Belasting: Hoeveel gewicht bent u van plan te vervoeren? Gaat u vaak zware boodschappen halen of heeft u een hoger lichaamsgewicht? Dan is een zwaardere en stabiele scootmobiel aan te raden (bij voorkeur geen 3 wielen). De lichtste scootmobielen kunnen soms maar 75-100 kilo belasting aan terwijl de zwaardere modellen tot wel 250 kilo kunnen vervoeren.
 8. Inklapbaar of vast: Een opvouwbare scootmobiel kunt u meenemen in de kofferbak van uw auto. Inklapbaar is over het algemeen goedkoper dan een vaste scootmobiel. Prijzen van een nieuwe opvouwbare scootmobiel beginnen bij zo’n €500.
 9. Merk: Een eigen merk is goedkoper dan de kosten van een van de bekende merken zoals Vermeiren, Quingo, Handicare, Sterling, Excel, Pride, Drive of Afikim.
 10. Aantal zitplaatsen: Bijna alle scootmobiel hebben plek voor 1 persoon. Sommige scootmobielen bieden echter 2 zitplaatsen. Dit kan fijn zijn als u nog wel kunt rijden maar uw partner niet meer. De kosten van een scootmobiel met 2 zitplaatsen zijn over het algemeen hoger dan van een scootmobiel geschikt voor 1 persoon.
 11. Kopen of huren: Als u de scootmobiel slechts voor een aantal weken of maanden nodig heeft is het waarschijnlijk voordeliger om te huren dan om te kopen. Dit kan het geval zijn als u aan het revalideren bent of een scootmobiel wilt huren voor tijdens uw vakantie. U kunt ook eerst een scootmobiel huren zodat u kunt testen of hij echt bevalt alvorens de scootmobiel daadwerkelijk te kopen.
 12. Service en garantie: Hoe beter de service en hoe langer de garantie, hoe hoger de prijs van de scootmobiel. Wordt de scootmobiel rijklaar bij u op de stoep afgeleverd of moet u hem zelf gaan ophalen ergens? En hoe zit het met de jaarlijkse servicebeurt? Bovendien bieden sommige bedrijven een pechdienst aan waarbij ze u komen helpen als u onverhoopt stil komt te staan.

Hoe gaat u de scootmobiel gebruiken

Bedenk voordat u een scootmobiel gaat kopen goed waar u de scootmobiel voor wilt gaan gebruiken. Dit bepaalt namelijk waar de scootmobiel aan moet voldoen. Bent u van plan de scootmobiel alleen binnenshuis te gaan gebruiken of voor korte ritjes naar de supermarkt bij u in de buurt? Dan is een eenvoudig niet-inklapbaar model met 3 wielen (voor een kleine keercirkel) met een kleine draaicirkel waarschijnlijk voldoende. Bent u daarentegen van plan om met de scootmobiel op bezoek te gaan bij uw kinderen die 30 kilometer verderop wonen of uitstapjes te maken waarbij u de scootmobiel eerst een stukje in de auto meeneemt? Dan heeft u belang bij een inklapbare scootmobiel met een goede motor en accu die lang meegaat zodat u veel kilometers kunt afleggen. De kosten van de scootmobiel zullen in het eerste geval lager zijn dan in het tweede geval.

Mocht u tot de conclusie komen dat u een scootmobiel toch te groot en/of te duur vindt. Of dat u iets zoekt met een nog kleinere draaicirkel. Overweeg dan om een elektrische rolstoel aan te schaffen in plaats van een scootmobiel.

Het financiële plaatje om een scootmobiel te kopen rond krijgen

Komt u voor de aankoop van uw scootmobiel in aanmerking voor subsidie vanuit uw gemeente? Of gaat u zelf alles betalen? Stel eerst vast wat uw budget is voordat u een scootmobiel gaat kopen.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.regelhulp.nl.

Snel een geschikt verpleeghuis vinden

Bent u op zoek naar een particulier verpleeghuis? Bekijk dan ruim 200 verschillende zorgvilla’s in heel Nederland op onze website. U kunt zoeken op o.a. prijs, locatie, zorgprofiel, ziektebeeld, levensbeschouwing, huisdierbeleid, rookbeleid, geschiktheid voor echtparen, type omgeving, aantal kamers en meer!

Foto credit: Gemeente Maastricht

Zorgvilla Expert