Gaat uw naaste binnenkort verhuizen naar een (particulier) verpleeghuis? Normaal gesproken is verhuizen al een erg stressvolle gebeurtenis. Voor ouderen is verhuizen vaak nog lastiger. Het is niet alleen de verhuizing zelf maar ook het afscheid nemen van een tijdperk. De periode van zelfstandig wonen wordt definitief afgesloten. Dit is voor de oudere zelf maar ook voor de familie vaak een moeilijk moment. Voor ouderen met dementie (waaronder Alzheimer) kan een verhuizing naar een zorgvilla extra verwarrend zijn. Om de verhuizing zo goed mogelijk te laten verlopen verzamelden wij een aantal tips.
Bent u nog op zoek naar een passend (particulier) verpleeghuis? Bekijk dan de ruim 200 zorgvilla’s in heel Nederland op onze site.
Voor de verhuizing naar het verpleeghuis
Tip 1. Wanneer u uw naaste vertelt dat hij/zij gaat verhuizen bepaalt u zelf. Deskundigen hebben geen duidelijk antwoord op de vraag wat het beste moment is. Soms zal het zinvol zijn om het uw dierbare regelmatig te vertellen. In andere gevallen is het wellicht het beste om pas op de verhuisdag zelf te vertellen wat er gaat gebeuren.
Tip 2. Al voordat uw naaste gaat verhuizen kunt u hem/haar helpen te wennen aan het toekomstige (particuliere) verpleeghuis. U kunt alvast samen een kijkje gaan nemen in de zorgvilla zelf. En u kunt regelmatig een wandelingetje gaan maken in de buurt of het naastgelegen park. Zo begint de nieuwe omgeving alvast wat vertrouwder te worden.
Tip 3. Laat uw naaste zelf een doos inpakken met de spulletjes die voor hem/haar het belangrijkste zijn. Denk bijvoorbeeld aan een fotoalbum, zijn/haar favoriete kledingstuk en haar favoriete luchtje.
Tip 4. Zorg ervoor dat alle kleding wordt voorzien van een naamplaatje. In verpleeghuizen wordt de was vaak centraal gedaan.
Tip 5. Voorkom het woord “opname”. Dit klinkt erg klinisch en doet denken aan een ziekenhuis in plaats van een nieuw thuis. Praat liever over “waar je gaat wonen/verblijven”. En “je gaat binnenkort verhuizen” in plaats van “je wordt opgenomen”.
Tip 6. Probeer al voor de daadwerkelijke verhuizing een opnamegesprek te hebben bij de zorgvilla. De verhuisdag zelf is al stressvol genoeg. Tijdens een intakegesprek kunt u aangeven wat uw naaste leuk vindt om te doen, wat voor eten en drinken hij/zij lekker vindt, over welke onderwerpen/personen hij/zij graag praat, etc. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om aan te geven welke medicijnen uw naaste gebruikt en wanneer en hoe die worden ingenomen. Schrijf alles op papier zodat u niets kunt vergeten.
De dag van de verhuizing naar het verpleeghuis
Tip 7: Zorg ervoor dat uw dierbare bij de dagopvang is of door andere familieleden wordt opgevangen. Voor iemand met dementie kan het heel erg verwarrend zijn om opeens een stel mannen in je woonkamer te zien die al je spullen inpakken.
Tip 8. Kopieer zoveel mogelijk van het oude huis naar het nieuwe huis. Mensen met dementie hebben er baat bij als alles zoveel mogelijk op dezelfde plaats hangt en staat. Hing er een schilderij boven de bank? Hang het schilderij op dezelfde plek weer op in de nieuwe kamer in het verpleeghuis.
Tip 9. Breng uw naaste met minimaal 2 personen naar zijn/haar nieuwe onderkomen. Het is vaak een erg emotionele dag. Als u met z’n tweeën bent kan een van u voor uw naaste zorgen en de ander op de weg letten.
Tip 10. Gaat uw vader/moeder/partner al naar de dagopvang bij dezelfde zorginstelling? Dan kan het helpen om uw naaste aan het einde van de dag naar de nieuwe kamer te brengen in plaats van naar huis.
Na de verhuizing weg gaan uit het (particuliere) verpleeghuis
Tip 11. Spreek van tevoren met de verpleging af wanneer u weg gaat. Als u een seintje geeft kan de verpleging klaar staan om uw naaste even af te leiden door een praatje te maken of een ommetje te gaan maken.
Tip 12. Ook voor dit moment geldt, doe het met z’n tweeën. Als u erg geëmotioneerd bent maak dan eerst een wandelingetje of drink ergens een kop koffie voordat u weer in de auto stapt.
Meer tips vindt u hier op de website van Alzheimer Nederland en hier voor verplegend personeel.
Snel een geschikt verpleeghuis vinden
Bent u op zoek naar een particulier verpleeghuis? Bekijk dan ruim 200 verschillende zorgvilla’s in heel Nederland op onze website. U kunt zoeken op o.a. prijs, locatie, zorgprofiel, ziektebeeld, levensbeschouwing, huisdierbeleid, rookbeleid, geschiktheid voor echtparen, type omgeving, aantal kamers en meer!
Heeft u nog een tip? Mail mij dan op irene@zorgvillaexpert.nl!
Foto credit: Freepik