Wonen in een particulier verpleeghuis ten tijden van de Corona crisis

corona-bewoners-verpleeghuis-activiteit

Wij spraken met locatiemanager Marijk Vissers van Villa Sijthoff over het leven in een zorgvilla ten tijden van de Corona crisis. Wat kan er nog wél? Wat doen de bewoners nog samen? Ook beantwoord ze veelgestelde vragen van potentiële nieuwe bewoners over het krijgen van een rondleiding en verhuizen.

Villa Sijthoff in Wassenaar is een van de locaties van Ontzorgd Wonen Groep.

Hoe houden bewoners contact met hun naasten tijdens de Corona crisis?

We hebben meerdere keren geprobeerd om te videobellen tussen bewoners en familie. Maar veel bewoners werden hier heel erg onrustig van, omdat ze het concept niet konden begrijpen. We staan familie aan de telefoon of via e-mail altijd graag te woord en beantwoorden graag hun vragen. Daarnaast sturen we alle contactpersonen dagelijks een kort verhaaltje met filmpje en/of foto’s. Op deze manier willen we iedereen graag op de hoogte stellen van wat er allemaal gebeurt op de locatie. Contactpersonen stellen deze e-mails heel erg op prijs. Daarnaast volgen we de landelijke richtlijnen van het RIVM met betrekking tot de bezoekregeling.

Zijn er nog activiteiten in groepsverband dan wel 1 op 1?

Volop! Villa Sijthoff is een groot gezin, waarin we als een ‘echt gezin’ wonen. Als gezin leven we vooral in onze woonkamer en activiteitenruimte en hebben daar waar mogelijk was de groepsactiviteiten en individuele activiteiten door laten gaan. Zoals samen wandelen in onze prachtige tuin of de gymnastiekclub.

Corona-viris-buitengym
Samen gymmen in de tuin
Corona-crisis-samen-wandelen
Wandelen door het park

bewoners-verpleeghuis-activiteit

Hoe worden bewoners opgevrolijkt tijdens de Corona tijd?

Op Villa Sijthoff hebben we op verschillende manieren geprobeerd om de bewoners op te vrolijke, zo hadden we bijvoorbeeld een tuinconcert. Niet alleen de bewoners hebben we proberen op te vrolijke maar ook hun familie. Zo hebben we een ansichtkaart naar familie gestuurd. Op de voorkant van deze kaart stonden allemaal leuke foto’s van onze bewoners en op de achterkant hebben we een persoonlijke boodschap geschreven.

corona-verpleeghuis-muziek
Tuinconcert voor de bewoners

corona-verpleeghuis-tuinconcert

Wat voor impact heeft Corona op jullie bewoners?

Onze bewoners, vooral ouderen met dementie, hebben behoefte aan een vast ritme/patroon. Wij hebben er daarom voor gekozen om ons ritme zo veel mogelijk vast te houden. Ook in deze rare periode. Onze locatie in kleinschalig, waardoor we bezoek ontvangen in onze gemeenschappelijke woonkamer. De prikkels die bezoek meebrengt, denk aan het heen en weer lopen of extra geluid door gesprekken, kan voor sommige bewoners soms best veel zijn. Tijdens deze periode van een vast ritme, vaste verpleging en rust bloeien een aantal bewoners helemaal op. Bewoners hebben onderling meer interactie met elkaar en dat is heel mooi om te zien. Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en passen daar onze bezoekregeling op aan.

Nieuwe bewoners: Is het mogelijk om een rondleiding te krijgen?

Als mensen interesse hebben in de locatie Villa Sijthoff staan we hen eerst altijd telefonisch te woord. We vragen wat ze verwachten van hun nieuwe woning en welke zorg er voor de nieuwe bewoner van toepassing is. Op die manier kunnen we kijken of hun vraag aansluit bij wat Villa Sijthoff te bieden heeft.

We snappen heel goed dat je als nieuwe potentiële bewoner de locatie graag wilt bekijken voordat je er komt wonen. Daarom is het onder bepaalde voorwaarden natuurlijk mogelijk om een rondleiding te krijgen. De voorwaarden zijn dat er gekeken moet worden naar een juist tijdstip. Op deze manier kunnen de het contact met de huidige bewoners zo klein mogelijk houden. Daarnaast is het momenteel noodzakelijk om een schort, mondmasker en handschoenen te dragen tijdens de rondleiding.

Nieuwe bewoners: Is het mogelijk om te verhuizen tijdens de Corona crisis?

Het is op dit moment mogelijk om nieuwe bewoners in te huizen in Villa Sijthoff. Echter zitten hier een aantal voorwaarden aan. De nieuwe bewoner moet coronavrij zijn; hij/zij is getest en/of koortsvrij. De verhuizers zijn verplicht om een masker en handschoenen te dragen als zij de locatie binnen gaan. In goede afstemming zullen we afspraken maken over de verhuizing om zo alles goed af te stemmen. Op die manier proberen we het contact met overige bewoners zo klein mogelijk te houden.

Contact met Villa Sijthoff

Lees hier meer informatie over Villa Sijthof of neem direct contact op.


    Zorgvilla Expert