Welzijn in Villa Molenenk; wat bedoelen we daar mee?

welzijn-villa-molenenk-domus-magnus

‘Welzijn’, wat bedoelen we daar in de zorg nu precies mee?

‘Welzijn’, wat bedoelen we daar nu precies mee? Als Hoofd Welzijn op woonzorglocatie Villa Molenenk in Deventer is dit een vraag die ik mezelf eigenlijk regelmatig blijf stellen. Welzijn is een term die veel wordt gebruikt en een vrij algemeen begrip omschrijft. Klinkt gemakkelijk, want dan kan je er toch alle kanten mee op. Of niet? Soms is juist dat algemene karakter helemaal niet makkelijk. We willen binnen woonzorgorganisatie Domus Magnus het begrip ‘Welzijn’ ten slotte graag concreet en specifiek maken. Zo weten bewoners en toekomstige bewoners waar zij aan toe zijn. Wat stelt u zich voor bij welzijn? Tevreden en gelukkige mensen? Medewerkers die glimlachend en op een ontspannen manier ouderenzorg bieden? Een bejaardentehuis waar geen vuiltje aan de lucht is? Of is welzijn toch iets anders?

Definitie welzijn

Een paar definities van ‘Welzijn’ die ik tegenkwam op internet:

  • Toestand dat je je goed voelt: bij leven en welzijn; welzijnsbeleid, welzijnszorg. Bron: www.vandale.nl
  • Het welbevinden van mensen in lichamelijk en geestelijk opzicht; Welzijn is iets dat mensen individueel beleven. Welzijn staat los van welvaart. Ook zonder welvaart kunnen mensen zich lichamelijk en geestelijk goed voelen. Omgekeerd kunnen bepaalde gevolgen van welvaart een bedreiging zijn voor het welzijn. Welzijn wordt meer bepaald door sociale stabiliteit en culturele bloei dan door economische vooruitgang. Bron: www.encyclo.nl

Zomaar een greep uit de vele definities van ‘Welzijn’. Toch staat welzijn bij de meeste mensen, in direct verband met gezondheid. Levenskwaliteit, in een brede zin, bepaald voor een groot deel je gevoel voor welzijn. Duidelijk is ook dat we het lichamelijke én het geestelijke aspect erbij betrekken als we praten over welzijn. Dat lekker in je vel zitten spreekt me ook wel aan.

Veranderende behoeftes

Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat er binnen Domus Magnus ruimte en aandacht is voor het welzijn van onze bewoners. Dat beschrijf ik nu mooi, maar hoe geven we daar nu iedere dag invulling aan? Is daar wel een pasklaar of standaard antwoord op te geven? Nee, eigenlijk niet. Dat pasklare of standaard antwoord kunnen we, wat mij betreft, voorlopig wel vergeten. En juist dát is nu het leuke aan het werken in de zorg. We moeten blijven zoeken naar de invulling van wat ‘Welzijn’ betekent voor onze bewoners. Vol overgave en iedere dag opnieuw blijven zoeken naar wat die steeds veranderende behoeftes van de bewoners zijn. Zeker op een locatie waar zowel mensen zelfstandig wonen als bewoners leven met vormen van dementie is het belangrijk om goed te luisteren naar de specifieke wensen.

Persoonlijke kwaliteiten

Voor ons allemaal geldt ten slotte dat we niet elke dag dezelfde bezigheden leuk vinden, dezelfde belangstellingen hebben en hetzelfde in ons vel zitten. Om goed waar te kunnen nemen welke behoeftes er leven bij de bewoners, hebben onze medewerkers persoonlijke kwaliteiten nodig zoals: oprechte belangstelling in de medemens, goed observatievermogen, inlevingsvermogen, inzicht en creativiteit om een antwoord te kunnen formuleren op een ondersteuningsvraag en nog veel meer. Dit klinkt aannemelijk. Maar lukt het iedereen dagelijks om de perfecte benadering – de welzijnsgarantie – te vinden? Hoe mooi zou het zijn als ik kon zeggen dat dit inderdaad het geval is. Zo is het in werkelijkheid niet. Wél is er een gerichtheid in het denken van onze medewerkers (die we cultiveren) waarin er aandacht is voor dat lekkere in het vel zitten. De openheid en de bereidheid om iedere dag opnieuw fris de bewoners te benaderen en te onderzoeken waarmee we het welzijn kunnen bevorderen, die bereidheid is er wel degelijk iedere dag. Voor mij persoonlijk is deze kwaliteit een voorwaarde om over ‘Welzijn’ te kunnen praten. Of dit nu binnen een reguliere zorginstelling, particulier verzorgingshuis of een herstellingsoord voor tijdelijke zorg is.

Kleinschalig wonen, grootschalig aanbod in Villa Molenenk

Uiteraard is een goed en afwisselend activiteitenaanbod van groot belang voor de bevordering van welzijn binnen de ouderenzorg. Een dergelijk activiteitenaanbod hebben we zorgvuldig ontwikkeld. Dat deze activiteiten moeten aansluiten bij de mensen waarvoor ze zijn bedoeld lijkt me vanzelfsprekend. Stimulerend, recreatief, creatief, prikkelend, onderhoudend, belevingsgericht en op maat. Hierop kunnen we van dag tot dag variëren en hiermee wordt een uitgangssituatie geboden die de voorwaarden schept om een goede dag invulling van onze bewoners te waarborgen.

 Het geheim over ‘Welzijn’ bij Villa Molenenk

Toch ligt hierin voor mij niet de sleutel van ‘Welzijn’. Het persoonlijk contact tussen medewerker en bewoner is waar het om gaat. De sociale inbedding, de aandacht die we elkaar kunnen geven, de kleine gebaren, de mooie en bijzondere momenten, de grapjes en het kleine plezier: dáár zit hem het verschil! Weten dat je wordt gezien door de mensen om je heen en gekend om wie je bent. Het gaat om de persoonlijke interactie die voortkomt uit oprechte belangstelling. Al het andere is zinloos en heeft geen waarde als het niet wordt gedragen door dit Persoonlijke Element.
Warmte kunnen geven, aandacht, geborgenheid, betrokkenheid – dát heeft voor mij alles te maken met het bevorderen van ‘Welzijn’! Dáár zou ik op willen inzetten en daarmee het verschil willen maken voor onze bewoners.

Dit gastblog is geschreven door: Hoofd Welzijn, Villa Molenenk, één van de zorgvilla’s van Domus Magnus.

Den Bosch

De Boschstede

3.900

Utrecht

De Lindeborg

3.995
3.900

Deventer

Villa Molenenk

3.625
4.995
4.750

Hilversum

Koetshuys Erica

3.950

Huizen

Slingerbosch

3.990

Hilversum

Villa Walgaerde

3.650

Haarlem

Hildebrand

3.900

Baarn

Holland

3.400

Warnsveld

Huis Ter Weegen

3.450

Warnsveld

Huis Welgelegen

3.150

Noord-Holland

Benvenuta

4.425

Zuid-Holland

De Magistraat

4.390

Nijmegen

De Sterreschans

3.900

Amsterdam

De Uylenburgh

3.995
Zorgvilla Expert