Corona

Corona crisis

Sinds maart 2020 heeft het Corona virus heel Nederland in z’n greep. De gevolgen voor bewoners van reguliere en particuliere verpleeghuizen zijn erg ingrijpend. Een enorme beproeving voor bewoners en zorgmedewerkers.

Zorgvilla’s volgen het beleid van het kabinet. Wij passen de informatie op deze pagina regelmatig aan (laatste update: 12 april 2021) maar het is belangrijk om altijd bij de zorgvilla van uw keuze te informeren naar de meest recente ontwikkelingen. Het Outbreak Management Team (OMT), Minister de Jonge van Volksgezondheid en het RIVM delen regelmatig nieuwe informatie. Veel bewoners van zorgvilla’s zijn gelukkig inmiddels volledig gevaccineerd. Het gaat de goede kant op maar we zijn er nog lang niet.

2021 – Corona maatregelen in verpleeghuizen

Zorginstellingen hebben diverse maatregelen getroffen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. U kunt daarbij denken aan:

  • Verhoogde hygiëne: Vaak handen wassen, niezen in de elleboog, etc.
  • Social distancing: Dit geldt voor medewerkers onderling, voor medewerkers en bewoners en voor bewoners onderling in de centrale ruimtes. In de praktijk is het niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld bij de verzorging en verpleging van de bewoners, maar de afstand wordt toegepast waar het mogelijk is.
  • Één vaste bezoeker: Slechts één vaste bezoeker per bewoner waar dit verantwoord en mogelijk is. Voor de rest mogen alleen personen die zorg verlenen een verpleeghuis betreden van buitenaf. Bewoners wordt verzocht de zorginstelling alleen te verlaten bij medische noodzaak.
  • Aangepast activiteitenprogramma: bijvoorbeeld een concert via een beamer in plaats van dat de muzikanten in de woonkamer komen spelen
  • Geen evenementen: Geen open dagen, familiedagen of rondleidingen.

2020 – Activiteiten en bezoek: Wat er nog wél kan

Locatiemanager bij Ontzorgd Wonen Groep: “Villa Sijthoff is een groot gezin, waarin we als een ‘echt gezin’ wonen. Als gezin leven we vooral in onze woonkamer en activiteitenruimte en hebben daar waar mogelijk was de groepsactiviteiten en individuele activiteiten door laten gaan. Zoals samen wandelen in onze prachtige tuin of de gymnastiekclub.”

Corona-viris-buitengym
Bewoners gymmen samen in de tuin van Villa Sijthoff

“Er worden kleine activiteiten gedaan zoals een spelletje en gym. Mensen kunnen ook gewoon in de huiskamer zitten. Verder hebben we een bezoekhoek en is het mogelijk om in de tuinen contact te hebben met bewoners als deze tuinen aan de straat kant liggen.”  aldus Ronald Oostlander, directeur bij de ZorgHavengroep.

Noortje van den Berg van Domus Magnus: “De groepsactiviteiten zijn zo ingericht dat te allen tijde de 1,5 meter gegarandeerd is. De ruimtes zijn zo ingericht dat 1,5 meter afstand gegarandeerd is; stoelen staan minimaal 1,5 meter van elkaar vandaan. Ook wordt er bij groepsactiviteiten rekening gehouden dat materialen niet van hand tot hand gaan (denk aan een bal bij sporten, verftubes bij schilderen).
Activiteiten vinden in kleine groepen plaats. Dat betekent dat grote activiteiten, zoals de jaarlijkse barbecue, in shifts plaatsvinden en de bewoner maximaal 1 bezoeker mag uitnodigen. Er zijn dus nooit meer dan 30 personen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig.”

2020 – Rondleiding

Momenteel is het bij zorgvilla’s vaak, onder stricte voorwaarden, weer mogelijk om een rondleiding te krijgen. Voor de zorgvilla’s die nog geen rondleidingen verzorgen geldt dat sommige locaties wel een video of een 360 graden foto-tour hebben die u een goed idee kunnen geven van een zorgvilla. Bekijk bijvoorbeeld de 360-graden tour van Slingerbosch. Het is ook mogelijk om een persoonlijk gesprek te hebben met bijvoorbeeld de locatiemanager.

Roger Bekkers, directeur van Privézorg Limburg: “Een rondleiding bij onze locatie in aanbouw is wél mogelijk. Er wonen nog geen bewoners dus rondleidingen vormen geen risico.” 

Janice Stoc van Martha Flora: “Het is mogelijk om een virtuele rondleiding te krijgen. De locatiemanager neemt de belangstellende dan mee in het gebouw via beeldbellen. Ook hebben we locatievideo’s, die een eerste sfeerimpressie geven van de locatie. Nu de bezoekregelingen aan het versoepelen zijn, zou het op termijn wel weer fysiek kunnen. Voor nu ligt onze focus bij de familie als het gaat om fysiek bezoek op onze locaties.

Noortje van den Berg van Domus Magnus: “Voor potentiële bewoners die voor een rondleiding komen, gelden dezelfde maatregelen als voor alle andere bezoekers. Aanvullend gelden de volgende maatregelen:
– Rondleidingen zijn alleen op afspraak en de locatiemanager verzorgt de rondleiding
– De eerste rondleiding is met maximaal 1 persoon (de bewoner zelf, indien in goede gezondheid, of een familielid)
– Er is een vaste looproute, waarbij ruimtes met veel mensen worden vermeden. Dit betekent dat de algemene ruimtes worden vermeden of worden bezocht als hier niemand aanwezig is. Alleen een leegstaand appartement kan worden bezocht
– De rondleiding duurt maximaal een half uur
– Maximaal 1 rondleiding per dag/ 5 per week.

2020 – Verhuizen tijdens de Corona crisis

Heeft u of uw naaste op zeer korte termijn zorg nodig? In sommige gevallen is het mogelijk om, ook tijdens de Corona crisis, te verhuizen naar een particulier verpleeghuis. Dit wordt per geval bekeken en zal alleen kunnen als dit verantwoord is. Er vindt een strenge screening plaats. Dit om zowel de nieuwe als de huidige bewoners te beschermen.

“Wij huizen mensen gewoon. Uiteraard vragen wij goed na of er klachten zijn en men blijft 24 uur in zijn kamer. Wij volgen de adviezen op van Verenso, de Vereniging voor Specialisten Ouderengeneeskunde. Tijdens de verhuizing mogen er maar een beperkt aantal mensen binnen komen.”  aldus Ronald Oostlander, directeur bij de ZorgHavengroep.

Roger Bekkers, directeur van Privézorg Limburg: “Mensen mogen verhuizen, ook nu tijdens de Corona crisis. Het zijn zelfstandige appartementen dus hier gelden de zelfde regels als voor iedereen.” 

Noortje van den Berg van Domus Magnus: “Verhuizen kan. Maar er gelden strenge voorwaarden. Zo wordt altijd vooraf getest op covid-19. Bij een negatieve test kan inhuizing plaatsvinden.”

Janice Stoc van Martha Flora: “Verhuizen is mogelijk, uiteraard mits er geen coronabesmettingen zijn. Wij volgen daarin de maatregelen van het RIVM en ons eigen CCT (corona coördinatie team). Alle verhuizingen worden per geval beoordeeld. De bewoner en familie mogen geen klachten hebben en voor het verhuizen wordt er een test gedaan en de resultaten afgewacht.

Update: Bezoekregeling zorgvilla’s versoepeld sinds 25 mei

Gedurende 2 maanden mochten de bewoners van reguliere verpleeghuizen en particuliere zorgvilla’s helemaal geen bezoek ontvangen.

Vanaf 25 mei mogen bewoners weer 1 vaste bezoeker ontvangen. Voorwaarde is wel dat er geen enkele Corona besmetting is vastgesteld. Niet alle verpleeghuizen openen meteen hun deuren. Woonzorgcentra hadden tot uiterlijk 15 juni de tijd om aan alle randvoorwaarden te voldoen, zoals goede hygiëne, beschermingsmiddelen en voldoende personeel om het bezoek in goede banen te leiden.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kondigde aan dat verpleeghuis bewoners vanaf 15 juni weer meerdere bezoekers tegelijk mogen ontvangen.

Corona-verpleeghuis-bezoek
De ‘Palaverbox’ op Landgoed Klein Engelenburg is een coproductie van Van Pelt Architecten (ontwerp) en QbiQ (fabricage).

Contact met verpleeghuis bewoners in tijden van het Corona virus

De bezoekrestricties zijn ontzettend ingrijpend voor zowel de bewoners als hun naasten. Veel zorgvilla’s zijn daarom op zoek gegaan naar creatieve manieren om hun bewoners toch in contact te kunnen brengen met de buitenwereld en een hart onder de riem te steken. Er zijn heel veel mooie initiatieven ontstaan:

  • Kaartjes en tekeningen: Bewoners ontvangen ontzettend veel lieve berichtjes van zowel hun naasten als onbekenden die meeleven.
  • Raamvisite: Bewoners kunnen vanuit hun veilige appartement bezoek voor het raam ontvangen. Via een telefoon kan er gepraat worden.Sommige zorgvilla’s van Domus Magnus maken de ervaring zo echt mogelijk door 2 halve tafels zo neer te zetten dat het lijkt alsof je écht met z’n allen aan tafel zit. Kopje koffie plus iets lekkers en kletsen maar!
  • Hoogwerker: Voor bewoners die niet naar beneden kunnen komen voor raamvisite bedachten sommige verpleeghuizen een creatieve oplossing. De bezoekers gingen omhoog in een hoogwerker zodat bewoners hun naasten even konden zien.
    Coronavirus-bezoek-verpleeghuis
    Bezoek bij bewoners van Martha Flora
  • Serenades en tuinconcerten: Zo gaf cabaretière en zangeres Karin Bloemen een tuinconcert aan de bewoners van het Sint Jozefpaviljoen van Domus Magnus. Ook bij Villa Sijthoff werden bewoners getrakteerd op muziek in de tuin.
    corona-verpleeghuis-tuinconcert
    Bezoekhuisje: Een speciaal gebouwd soort tuinhuisje waarbij bewoners met familieleden kunnen praten die achter een glazen plaat zitten. Zie bijvoorbeeld hoe deze ‘Kom op visite-kar’ bewoners blij maakt.
  • Videobellen: Mederwerkers helpen bewoners met beeldbellen zodat ze hun kinderen of kleinkinderen kunnen zien en spreken.
  • Één op één aandacht: Zorgvilla’s hebben meer personeel dan reguliere verpleeghuizen. Er is daarom meer tijd om samen een kop koffie te drinken of even een rondje door de tuin te wandelen.
  • Spandoeken en stoepkrijt: Naasten en onbekenden kwamen langs met zelfgeschreven boodschappen voor de bewoners.
    Lieve oma ik denk aan je schreef een kleindochter van een bewoner bij Martha Flora
  • Fotodagboek: Verslag van wat een bewoner zoal dagelijks meemaakt en een verhaal van de medewerkers van de zorgvilla. Op die manier krijgen naasten een beter beeld hoe het met hun vader/moeder/opa/oma/partner in het verpleeghuis gaat.
  • Kadootjes: Bewoners ontvingen bloemen, taart, knutsels, chocolaatjes, tijdschriften, boeken, puzzels en nog veel meer! Ook medewerkers van (particuliere) verpleeghuizen putten steun uit alle mooie gebaren die mensen toesturen.
    bewoner-verpleeghuis-Coronatijd
    Familie vrolijkt bewoner van Martha Flora op